Лазерна терапия на придобити и вродени съдови образувания

Намери ни на Адрес:

Пловдив, ул. “Сан Стефано” 97

Запази час на: 0888 38 83 53

Product Description

Лазерна терапия на придобити и вродени съдови образувания

Съдовите лезии са едни от първите дерматологични проблеми, третирани с лазери. Още през 1963г. Goldman използва дългоимпулсен Nd:Yag (1064nm) лазер за премахване на хемангиоми и naevus flammeus ( PWS naevus или червени родилни петна). В последните години с развитието на лазерните технологии терапията на съдовите образувания става много по-ефективна, безопасна и максимално щадяща за пациента. Напредъка в лазерните технологии доведе до революция в лечението на разширени кръвоносни съдове т.н. спукани капиляри, ангиоми, ангиокератоми, хемангиоми, PWS naevus (червени родилни петна) и др.

Механизъм на действие:

Повлияването на кожните съдови лезии се базира на принципа на селективната фототермолиза. Основната цел за лазерното лъчение е оксихемоглобина, който се намира в еритроцитите (червените кръвни телца), които циркулират чрез кръвоносните съдове. След поглъщането на лазерното лъчение то се трансформира в топлинна енергия, която дифундира към стената на кръвоносните съдове предизвиквайки селективна фотокоагулация и тромбоза на кравоносния съд. Вследствие на тези микроувреждания се активират процесите на разграждане и резорбция на съдовите стени. Процесът отнема време от 14 дни до два месеца в зависимост от зоната на третиране.

Нежеланите кръвоносни образуваня се третират най-успешно със следните лазерни дължини: 542, 585, 595,1064nm. Дължината на лазерните вълни от 500 до 600nm се абсорбират най-силно от оксихемоглобина, но те проникват по-повърхностно и не са ефективни при обработка на по-дълбоко разположени съдове, като тези по тялото и особено по краката. Освен това предизвикват временни хипопигментации и пурпура (кръвоизливи).

Лазерното лъчение с дължина 1064nm е по-болезнено и при работа с голямо петно може да предизвикат атрофични белези, особено в областа на носа. Тази дължина (1064 nm) обаче има редица преимущества:

  • най-дълбоко проникване в тъканите и най- голяма ефективност при обработка на дълбоко разположени съдове,
  • възможност за третиране не само на червени, но и синьо-зелени съдове,
  • безопасност при по-тъмни кожи,
  • не предизвикват пурпура и хипопигментации.

Защо в нашата клиника работим с Duetto MT Evo?

Лазерната система на Quanta System Duetto MT Evo е одобрена от FDA за премахване на телеангиектазии (съдови звезди), придобити и вродени ангиоми, хемангиоми, PWS naevus или naevus flammeus (червени родилни петна), малки капиляри и вени с размер до 4mm, розацея, еритроза и пойкилодермия.

С миксираната технология на Duetto MT Evo се използват последователно две дългоимпулсни дължини на вълните 755nm и 1064 nm. Хемоглобина абсорбира лазерната вълна с дължина  755nm и се превръща в метхемоглобин. Метхемоглобина поглъща лъчението с дължина 1064nm три пъти по – ефективно от хемоглобина. Миксираната технология намалява необходимата доза от енергия на лазерното лъчение с 30% в сравнение със самостоятелното използване на 1064nm. Това редуцира термичното натоварване на тъканите и съответно риска от странични ефекти е минимален. Наличието на контактно охлаждане със сапфир предпазва епидермиса от загряване и свежда до минимум вероятността от изгаряне. Възможността за използване на малко петно на лазерното лъчение позволява третирането на малки съдове в областта на носа без белези. Миксираната технология е най-ефективна при премахване както на червени, така и синьо-зелени съдове разположени по краката.

При кои пациенти тази терапия не се препоръчва?

Лазерната терапия е противопказана при пациенти с:

  • тежки сърдечно-съдови заболявания
  • карциномни заболявания
  • склонност към тромбози
  • венозна недостатъчност
  • бременност и кърмене

Колко процедури са необходими?

За пълно изчисване на съдовете са необходими няколко терапевтични сесии. Значение за проължителността на лечението има вида на съдовите увреждания, дълбочината, големината, разположението, типа кожа, общото здравословно състояние, вредни навици и прием на определени медикаменти.

Важно е да се знае, че резорбцията на съдовете е различна при различните хора и може да продължи от няколко дни до два месеца. Трябва да се отбележи, че капилярите по лицето имат склонност да се появяват отново във времето. За това се препоръчва изработване на индивидуален план на третиране.

Има ли някакви ограничения след процедурата?

Да, поне три дни трябва да се избягват горещи бани и процедури със загряващ ефект. Трябва да се избягват физически упражнения, тъкато те повишават кръвния поток и могат да предизвикат проблеми в третирания съд. Използването на фотозащита с висок фактор е препоръчителна в продължение на шест седмици.

 


Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus


Дерматологична клиника в Пловдив

Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в Пловдив
Работно време


ПОН-ПЕТ
14:00 – 19:00
СЪБ
9:00 – 14:00
НЕД
ПОЧИВЕН ДЕН

Запиши час


Информация за контакт

+359 888 388 353


dermaplusbg@gmail.com


Пловдив, ул. “Сан Стефано“ 97


Виж на картата