Гарантира ли лазерната епилация трайно обезкосмяване?

epilation_v3_1-1200x627.jpg

Гарантира ли лазерната епилация трайно обезкосмяване?

Лазерната епилация е клинично тествана и от средата на 90-те години на миналия век е обичайна и предпочитана процедура за трайно обезкосмяване на хората в активна възраст.  Това съвсем не означава, че лазерната епилация е обикновена  козметична манипулация и може да бъде осъществена навсякъде и от всеки. Напротив, извършвана от хора без медицинско образование и с каква да е апаратура, процедурата може да  бъде опасна, предупреждават дерматолозите. Лазерната епилация е сложна процедура, която включва насочване на мощен лазерен лъч към космения фоликул.  Дерматологичната практика изобилства с примери на пациенти с усложнения след такава терапия – изгаряния, дълбоки белези, пигментация.

 • Завинаги ли се премахват космите след лазерна епилация?

Ефектът на лазерната епилация зависи от квалификацията на екипа и качеството на апаратурата. Изследванията показват, че при правилна комбинация на тип окосмяване, апаратура и прецизна  настройка,  70-80 % от нежеланото окосмяване може да бъде трайно отстранено. Останалата част от космите стават по-тънки и по-светли. Това е така, защото лазерът разрушава  фоликулите  на космите в активен растеж. Само през тази фаза косъмът произвежда пигмент, който може да бъде прихванат от лазера. Космите обаче имат 3 фази – растеж, преход и покой. Ето защо нежеланото окосмяване не може да бъде премахнато само с една процедура. Терапиите се извършват на 6-8 седмици, което се определя от цикъла на растеж на косъма.

 • Какво провокира ефективността на лазерната епилация?

Терапевтичното действие на лазерните системи за епилация се основава на способността на пигмента меланин в космите да поглъща лазерната светлина и да я преобразува в топлинна. Следователно колкото по-голямо е количеството на пигмента, толкова по-ефективно е лазерното въздействие.  Оттук и предизвикателствата пред лазерната епилация при хора със светли косми и тъмна кожа.

 

 • Светлите косми и лазерната епилация.

  Светлите косми са по-трудни за трайно отстраняване, тъй като абсорбират по-малко лазерна светлина. Количеството на пигмента  в червените и светлорусите косми е по-малко – съответно по-малък е ефектът на лазерното действие. Сивите и белите косми пък не съдържат меланин и при тях няма възможност за абсорбиране на лазерната светлина и преобразуването й в топлина. Третирането в този случай е неуспешно. На предизвикателството за трайно отстраняване на светли и тънки косми съвременните технологии предлагат апаратури, които работят с по-къса дължина на вълната и по-мощен импулс на въздействие. За „златен стандарт“ при епилация на тънки и светли косми е признат Александрит 755 nm. Той се смята и за най-ефективния лазер при третиране на светла кожа ( I-IV фототип).

 

 • Тъмната кожа и лазерната епилация.

  Тъмната кожа е по-уязвима при лазерно третиране. Заради повишените нива на меланин  при нея се увеличава  рискът от увреждане на епидермиса и поява на хиперпигментации. За да се избегнат усложненията, се използва лазер с по-голяма продължителност на импулса. Този избор гарантира максимална сигурност и ефективност на обезкосмяването. Необходимо е също адекватно охлаждане по време на процедурата, както и използване на слънцезащитни продукти след терапията. Най-сигурният лазер за третиране на тъмни типове кожа (V-VI фототип) е Nd: YAG 1064 nm.  Тази дължина на вълната прониква най-дълбоко в кожата от всички дължини, използвани за лазерна епилация, и дава възможност за разрушаване и на най-дълбоко разположените космени фоликули.

 

 • Татуировките и лазерната епилация.

  Отстраняване на окосмяване върху татуировки не се препоръчва, тъй като цветът, а не космите ще привлече лазерния лъч, а татуировката ще се заличи. Дерматолозите не препоръчват лазерна епилация близо до бенки, тъй като съществува риск от злокачествени промени. Заради опасност от увреждане на зрението не се извършва епилация близо до очите. Макар че няма доказани противопоказания, дерматолозите не препоръчват лазерна епилация и по време на бременност. Тъй като в този период се променя хормоналния баланс, възможността за поява на пигментации след лазерна епилация се увеличава.


Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus


Дерматологична клиника в Пловдив

Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в Пловдив
Работно време


ПОН-ПЕТ
14:00 – 19:00
СЪБ
9:00 – 14:00
НЕД
ПОЧИВЕН ДЕН

Запиши час


Информация за контакт

+359 888 388 353


dermaplusbg@gmail.com


Пловдив, ул. „Сан Стефано„ 97


Виж на картата