Стриите: Как се появяват и как да се отървем от тях

Striite-Kak-se-poyavyavat-i-kak-da-se-otarvem-ot-tyah-1200x628.jpg

Стриите: Как се появяват и как да се отървем от тях

Какво точно са стриите?

Стриите са вид белези, които се образуват при бързо опъване или свиване на кожата. Рязката промяна предизвиква разкъсване на колагеновите и еластиновите влакна, а именно те поддържат кожата ни. В процеса на зарастване на кожата е възможно да се появят тези тесни линии, които наричаме стрии. Изследователите отчитат, че непостоянното и променящо се ниво на хормоните в организма също може да повлияе за появата на стрии. Ако хора от вашето семейство са склонни към образуване на стрии, възможно е и при вас да има такъв риск.

И така, ако кожата ви е склонна към образуване на стрии, то най-вероятно е да ги получите:

  • по време на растежа и пубертета,
  • при бременност,
  • бързо отслабване или надебеляване,
  • при трупане на мускулна маса по време на тренировки.

Премахване на петна, заличаване на белези и стрии

Прилагането на кремове с кортикостероиди също може да доведе до поява на стрии. Когато стриите се появяват, най-напред те са червени, пурпурни, розови или тъмнокафяви, в зависимост от цвета на кожата. В началния етап те могат да се чувстват като леко повдигнати, възможно е да има сърбеж. С времето цветът избелява, а тесните лентички потъват в кожата. Ако прекарате пръст по тях, често ще чувствате леки хлътвания в кожата.

Как да се отървем от стриите?

Като всеки белег, стриите са постоянни, но третирането може да ги направи по-малко забележими. Третирането може да е със специално разработени кремове и лосиони или с популярни домашни продукти. Доказан добър ефект имат дерматологичните процедури за заличаване на стрии. При бременност и кърмене е необходимо да се посъветвате със своя лекар преди третиране, тъй като някои продукти съдържат съставки, които може да са вредни за бебето. Важно е да се разбере, че с една процедура стриите няма да изчезнат. Освен това се оказва, че много продукти, които се използват за стрии, не работят.

Ето какво доказват изследванията:

Кога са полезни кремовете, лосионите и геловете за стрии?

Изследователите непрекъснато тестват действието на кремовете, лосионите и геловете, които се предлагат за премахване на стрии. Изглежда, че нито един продукт не помага през цялото време, но могат да се направят изводи кога тези продукти са най-полезни.

  • Използвайте мазилата за новообразувани стрии. При старите стрии мазането ще има малък ефект.
  • Втривайте продукта в стриите. Отделянето на време за нежен масаж може да е ефективно.
  • Прилагайте продукта всеки ден в продължение на седмици. Необходимо е дълго време, за да се видят резултати.

Популярните домашни средства не могат да ни отърват от стриите

Изследователите констатират, че нито една стрия не е избеляла от използването на бадемово олио, какаово масло, зехтин или витамин Е.

Хващането на тен също не може да ни отърве от стриите. Напротив, тогава стриите стават по-видими, тъй като те не хващат загар.

Хиалуроновата киселина прави стриите по-незабележими

В две големи проучвания се констатира, че при лечението на стрии известно облекчение дават 2 съставки: хиалуронова киселина и третиноин (продукт близо до ретинола). В хода на проучванията е установено, че и двете съставки в кремове, прилагани всяка вечер в продължение на 24 седмици, са направили стриите по-незабележими. При пациентите, които не са прилагали кремовете, се е наблюдавало нарастване на стриите.

Дерматологични процедури

За да направят стриите по-невидими, дерматолозите използват различни процедури:

Вашият дерматолог може да предпише повече от една процедура за постигане на по-добър  ефект. При всички процедури са възможни нежелани реакции. Обикновено се наблюдава зачервяване и подуване след терапията, които отшумяват след няколко часа. За да сведете страничните ефекти до минимум, трябва да изберете квалифициран дерматолог. Именно професионалистът може да прецени дали съответните процедури са подходящи за вас като ги съобрази със здравния ви статус, годините и зрелостта на стриите.

Може ли нещо да предотврати появата на стрии?

Краткият отговор е: може би.

В проучванията си изследователите са констатирали, че средствата, нарочени за защита от стрии, всъщност не работят. В хода на изследванията е установено, че нито бадемовото олио, нито какаовото масло, нито зехтинът и витамин Е предотвратяват появата на стрии. Оказва се, че продукти,  които съдържат хиалуронова киселина и центела , могат да помогнат за предпазване от стрии. Центела е билка, която в Китай, Индия и Индонезия се използва за лечение на рани и кожни болести, а нашата кожа естествено съдържа хиалуронова киселина.

Кога да търсим консултация при дерматолог?

Ако давате прекалено много средства за кремове и гелове, а резултатите не са видни, потърсете квалифициран дерматолог. Доказано е, че процедурите в медицински центрове и клиники са много по-ефективни от мазилата. Освен това дерматологът ще ви насочи към всеки нов продукт или процедура, които да ви помогнат.

 Още полезни статии, които могат да Ви бъдат полезни:

Източник –  American Academy of Dermatology  www.aad.org

 

Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в Пловдив


Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в ПловдивРаботно време

ПОН-ПЕТ
14:00 – 19:00
СЪБ
9:00 – 14:00
НЕД
ПОЧИВЕН ДЕН

+359 888 388 353

dermaplusbg@gmail.com

Пловдив, ул. “Сан Стефано“ 97

Запиши си час!


Виж в Google Maps