scar-removal_600x315_forWeb.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Лазерно заличаване на оперативни белези

Лечението на белези е едно от най-сложните направления в естетичната медицина – терапията се нуждае от комплексен подход, а корекцията може да отнема продължително време. Различните типове белези изискват различно поведение. Следователно, терапията зависи от това дали белезите са плоски, повдигнати (хипертрофични), хлътнали (атрофични), келоиди, контрактурни белези (такива, които ограничават движението).

Най-сложни за третиране са келоидните белези, които израстват на повърхността на кожата и за разлика от хипертрофичните нарастват повече отколкото раната, която е причинила белега. Обикновено те се образуват след операция и различни производствени или битови травми.

Лазерната терапия е подходяща за лечение на всички видове белези, тъй като:

 • предпазва от разрастване на белезите и предотвратява появата на келоиди,
 • прави незабележими постоперативните белези,
 • стимулира заравняването на хлътналите белези,
 • намалява червенината на белезите,
 • увеличава възможностите за движение, когато белегът го ограничава,
 • намалява болката, сърбежа, твърдостта.

 

Правило в лазерната терапия е, че колкото по-рано започне лечението, толкова по-добри резултати могат да се постигнат. За определяне на вида на лазера и броя на процедурите от съществено значение са видът, цветът , плътността на белега, както и неговата давност. Затова резултатите от лечението в много голяма степен зависят от уменията на специалиста по естетична медицина. В клиника DERMAPLUS съчетаваме компетентността на екипа с възможностите на най-съвременните и ефективни лазерни системи.

За зачервените белези са подходящи т.н. съдови лазери 585nm и 1064nm, които възстановяват цвета и еластичността на кожата. Аблативните фракселни лазери подобряват 50-80 % външния вид на белега и еластичността на кожата. Принципът им на работа е основан на нарушаване целостта на повърхностния слой на кожата и стимулиране на производство на нов колаген. Необходим е обаче по-дълъг възстановителен период и има по-голям риск от възникване на инфекции. Неаблативните фракселни лазери проникват дълбоко в дермата, без да увреждат епидермиса. Уплътнената съединителна тъкан на белега се заменя с нова, а възстановяването е по-бързо. Заради това те са и по-предпочитани. Неаблативният Er Glass лазер загрява в дълбочина новосформиралата се съединителна тъкан и активизира процеси на регенерация на мястото на белега. Плътността на белега намалява, подобряват се еластичността и цветът на засегната кожа. Уплътнената съединителна тъкан на белега се заменя с нова моделирана тъкан. Преди да се вземе решение за лазерно моделиране на постоперативен белег, трябва да се прецени предразположението на пациента към образуване на келоиди и хипертрофични белези.


perioral-wrinkels1-1200x675.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Заличаване на бръчките около устата

След 30-тата си година всеки човек забелязва първите признаци на остаряване на кожата – появяват се фини линии около очите, между веждите, около устата. Най-сериозните издайници на възрастта са периоралните бръчки – набраздяванията в зоната около устата и особено вертикалните линии над горната устна. Когато остаряваме, устните претърпяват най-видими промени, тъй като заради анатомичните си особености тази част от лицето е много податлива на деформации. Затова зоната около устата много повече се нуждае от подмладяване и възстановяване.

Защо се образуват периоралните бръчки?

Кожата около устата е много тънка и липсва подкожна мазнина. В същото време тази зона е изключително динамична – устните изразяват емоции, участват в артикулирането на звуци, в приемането на храна и течности. Два са физиологичните фактори за образуване на периорални бръчки:

 • Пръстеновидният мускул на устата постепенно разтяга кожата в резултат на постоянното съкращаване на мускулните влакна.
 • С годините намаляват хиалуроновата киселина, колагенът и еластинът в кожата. Тя губи тонуса си, отпуска се и става по-малко еластична.

Периоралните бръчки могат да се появят преждевременно. Кои са причините?

 • Прекаленото ултравиолетово облъчване води до активно образуване на свободни радикали в тъканите.
 • Интензивна мимическа дейност в областта на устата.
 • Нарушен хормонален баланс – областта на устата е естрогенозависима зона. След 30-тата година при жените започва да намалява нивото на естрогена, което се свързано с постепенното намаляване на функцията на яйчниците.
 • Небалансиран хранителен режим – липса на витамини, протеини и микроелементи.
 • Тютюнопушене и дъвчене на дъвка.
 • Рязко отслабване или напълняване.

Методи за заличаване на периоралните бръчки.

Естетичната дерматология днес разполага с богат арсенал от инжекционни и апаратни техники за заглаждане на периоралните бръчки:

 • Контурна пластика на устните с хиалуронова киселина – тази инжекционна техника не само попълва загубения обем в областта около устата, но и хидратира кожата и подобряват еластичността и плътността й.
 • Инжектиране на минимално количество невромодулатор ограничава прекомерните мимическите действия и заглажда кожата при изразена хиперактивност на мускулатурата.
 • Фракционната лазерна терапия стимулира процеса на регенерация на клетките и подпомага синтеза на еластин и колаген.
 • Лазерната и радиочестотна терапия подобряват кръвообращението, заглаждат бръчките, стягат кожата и подобряват тонуса й.

Комбинирането на различни естетични техники осигуряват по-добър ефект в заличаването на периоралните бръчки. Подмладяването на зоната около устата изисква отлично познаване на анатомията и мускулната активност на устните. Ето защо антиейджинг процедурите в периоралната зона трябва да бъдат осъществени от компетентни и прецизни специалисти по естетична медицина.


epilation_v3_1-1200x627.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Гарантира ли лазерната епилация трайно обезкосмяване?

Лазерната епилация е клинично тествана и от средата на 90-те години на миналия век е обичайна и предпочитана процедура за трайно обезкосмяване на хората в активна възраст.  Това съвсем не означава, че лазерната епилация е обикновена  козметична манипулация и може да бъде осъществена навсякъде и от всеки. Напротив, извършвана от хора без медицинско образование и с каква да е апаратура, процедурата може да  бъде опасна, предупреждават дерматолозите. Лазерната епилация е сложна процедура, която включва насочване на мощен лазерен лъч към космения фоликул.  Дерматологичната практика изобилства с примери на пациенти с усложнения след такава терапия – изгаряния, дълбоки белези, пигментация.

 • Завинаги ли се премахват космите след лазерна епилация?

Ефектът на лазерната епилация зависи от квалификацията на екипа и качеството на апаратурата. Изследванията показват, че при правилна комбинация на тип окосмяване, апаратура и прецизна  настройка,  70-80 % от нежеланото окосмяване може да бъде трайно отстранено. Останалата част от космите стават по-тънки и по-светли. Това е така, защото лазерът разрушава  фоликулите  на космите в активен растеж. Само през тази фаза косъмът произвежда пигмент, който може да бъде прихванат от лазера. Космите обаче имат 3 фази – растеж, преход и покой. Ето защо нежеланото окосмяване не може да бъде премахнато само с една процедура. Терапиите се извършват на 6-8 седмици, което се определя от цикъла на растеж на косъма.

 • Какво провокира ефективността на лазерната епилация?

Терапевтичното действие на лазерните системи за епилация се основава на способността на пигмента меланин в космите да поглъща лазерната светлина и да я преобразува в топлинна. Следователно колкото по-голямо е количеството на пигмента, толкова по-ефективно е лазерното въздействие.  Оттук и предизвикателствата пред лазерната епилация при хора със светли косми и тъмна кожа.

 

 • Светлите косми и лазерната епилация.

  Светлите косми са по-трудни за трайно отстраняване, тъй като абсорбират по-малко лазерна светлина. Количеството на пигмента  в червените и светлорусите косми е по-малко – съответно по-малък е ефектът на лазерното действие. Сивите и белите косми пък не съдържат меланин и при тях няма възможност за абсорбиране на лазерната светлина и преобразуването й в топлина. Третирането в този случай е неуспешно. На предизвикателството за трайно отстраняване на светли и тънки косми съвременните технологии предлагат апаратури, които работят с по-къса дължина на вълната и по-мощен импулс на въздействие. За „златен стандарт“ при епилация на тънки и светли косми е признат Александрит 755 nm. Той се смята и за най-ефективния лазер при третиране на светла кожа ( I-IV фототип).

 

 • Тъмната кожа и лазерната епилация.

  Тъмната кожа е по-уязвима при лазерно третиране. Заради повишените нива на меланин  при нея се увеличава  рискът от увреждане на епидермиса и поява на хиперпигментации. За да се избегнат усложненията, се използва лазер с по-голяма продължителност на импулса. Този избор гарантира максимална сигурност и ефективност на обезкосмяването. Необходимо е също адекватно охлаждане по време на процедурата, както и използване на слънцезащитни продукти след терапията. Най-сигурният лазер за третиране на тъмни типове кожа (V-VI фототип) е Nd: YAG 1064 nm.  Тази дължина на вълната прониква най-дълбоко в кожата от всички дължини, използвани за лазерна епилация, и дава възможност за разрушаване и на най-дълбоко разположените космени фоликули.

 

 • Татуировките и лазерната епилация.

  Отстраняване на окосмяване върху татуировки не се препоръчва, тъй като цветът, а не космите ще привлече лазерния лъч, а татуировката ще се заличи. Дерматолозите не препоръчват лазерна епилация близо до бенки, тъй като съществува риск от злокачествени промени. Заради опасност от увреждане на зрението не се извършва епилация близо до очите. Макар че няма доказани противопоказания, дерматолозите не препоръчват лазерна епилация и по време на бременност. Тъй като в този период се променя хормоналния баланс, възможността за поява на пигментации след лазерна епилация се увеличава.


nose-new-1200x628.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Нехирургична ринопластика. Моделиране на носа с хиалуронова киселина.

Неоперативната ринопластика е естетична процедура, която позволява да се коригира непропорционалността на носа без скалпел и с минимален риск за пациента. Една от най-ефективните нехирургични техники е моделирането на носа с хиалуронова киселина, известно на специалистите по естетична медицина като 3-точкова ринопластика. Процедурата позволява да се извърши корекция на най-типичните несъвършенства на носа – ниско разположен корен (намира се между двете очни орбити), гърбавина на носа, увисване на връхчето на носа. Това са и трите точки, в които се инжектират филъри с хиалуронова киселина.

Предимства на 3-точковата нехирургична ринопластика:

– процедурата трае 15 минути и е безболезнена, не е необходима анестезия;
– минимален е рискът за пациента;
– няма белези след третирането;
– не е необходим възстановителен период.

Как протича неоперативната ринопластика с хиалуронова киселина?

След проведената консултация, специалистът по естетична медицина отбелязва 3-те анатомични точки, които са и зоните за въвеждане на филърите. Изборът на филъри е от изключително значение – ако филърите с хиалуронова киселина имат добавен лидокаин, не е необходимо да се използва допълнително крем за обезболяване. Това би спестило някои нежелани ефекти, тъй като геловете за анестезия могат да повишат риска от отоци и кървене, както и да нарушат контурите, подлежащи на корекция. Основно правило на нехирургичната ринопластика е да се минимизира вмешателството в анатомията на носа и уврежданията на меките части. Това спомага да се избегнат отоци и други нежелани ефекти и гарантира получаването на естествени резултати. Друго правило при нехирургичната ринопластика е да се избягват препарати, които стимулират производството на колаген и създават възможност за поява на белези. Затова от първостепенна важност е да се избере квалифициран специалист, който добре познава анатомията на носа, качеството на продуктите по естетична медицина и техниките за поставянето им.

Какви са резултатите след нехирургичната ринопластика?

Резултатите са видими веднага след процедурата, а ефектът се съхранява 9-12 месеца. Все пак трябва да се отчита, че продължителността на постигнатите резултати зависи както от типа на използваните филъри, така и от индивидуалните особености на пациента (ниво на физическа активност и скорост на метаболизма). Пациентът трябва да е информиран, че след терапията носът на практика се уголемява. Това обаче визуално не е забележимо, единствено лицето става по-хармонично.

         

Възможни ли са усложнения след нехирургичната ринопластика?

Нежелани ефекти са възможни. Ако филърите не са поставени добре, може да възникне нарушение на циркулацията на кръвта, да се наблюдават анормални контури на носа, кръвотечение, синини, болка. Макар и крайно рядко, съществува риск от увреждане на зрението. Този риск може да бъде избегнат чрез правилно въвеждане на препарата близо до костите, минимални количества на инжектирания препарат, бавно въвеждане на пълнителя и отлично познаване на анатомията на носа.

Всеки ли може да се подложи на нехирургична ринопластика?

Този тип ринопластика не е подходящ за корекция на тежки случаи на изкривяване на носовата преграда или нарушаване на функциите на носа. Затова неоперативната ринопластика не се явява алтернатива на хирургичната.

Моделирането на носа с хиалуронова киселина е противопоказно за бременни и кърмещи жени, за пациенти с кожни заболявания в остра и хронична форма, както и за алергичните към някоя от съставките на дермалните филъри. Проблеми могат да възникнат и при пациенти с прекалено тънка кожа или при нереалистични очаквания за корекция на носа.


Beautiful-Lips.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Филърите с хиалуронова киселина са най-често използваният и предпочитан продукт при третиране на устни. Това е така заради техния профил на безопасност и биоразградимостта им. Когато уголемяването и възстановяването на устните е извършено професионално, налице е двустранен ефект: попълване на загубения обем и подобряване на структурата на устните.

В изследване, направено през 2009 година, се констатира, че с хиалуроновите филъри може да се постигне петстепенно подобрение на устните:

 1. Пропорционален размер на устните, които съответстват на лицето,
 2. Пропорционално уголемяване на горната и долната устна,
 3. Ясен и добре очертан контур на устните,
 4. Отчетлив и ясен Купидонов лък и добре конструиран междинен улей между носа и горната устна (philtrum),
 5. Попълване на ъгълчетата на устните за поддръжка на страничната визия на устата.

Проучването констатира, че преди процедурата за увеличаването на устните 32-48% от пациентите имат очаквания за горните промени и ги намират за адекватни. След третирането делът на удовлетворените нараства значително до 80-90% от пациентите.

Разумно инжектиране на ниска доза невромодулатор около устните може да подобри периоралните набраздявания, тъй като може да се намали отпускането на ъгълчетата, а също да се усили продължителният ефект на филърите.

Уголемяване на устни, Пловдив, клиника DermaPlus     Уголемяване на устни, Пловдив, клиника DermaPlus


Neoperativna-lazerna-blefaroplastika-1200x627.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Интересът към неинвазивните и минимално инвазивните процедури за възстановяване и подмладяване на периорбиталната (околоочната) зона в последните години бележи ръст. От една страна, съвременните лазерни технологии са доказали ефективността и безопасността си за подобряване и стягане на кожата. От друга, възстановяването е по-бързо, тъй като отсъстват хирургически разрези, а усложненията след терапията  са минимални.

 Лазерната блефаропластика  – какво представлява и за какво се използва?

Кожата на клепачите е една от най-нежните структури на лицето. Ето защо именно клепачите са сред най-уязвимите участъци на лицето в процеса на стареене. От най-ранна възраст тази област е подложена на множество механични фактори. С възрастта под въздействие на гравитационните сили кожата на клепачите се отпуска, очите се притварят, образуват се бръчки. В резултат на недоспиване, нездравословно хранене и начин на живот се появяват торбички и тъмни кръгове под очите.

Неоперативната лазерна блефаропластика е ефективен метод за възстановяване и подмладяване на кожата в зоната около очите  с помощта на съвременните лазерни технологии. Тя е нехирургична алтернатива на традиционната оперативна пластика в периорбиталната област и се използва за:

 • корекция на отпуснатите клепачи и стягане на кожата на горния и долния клепач,
 • заличаване на бръчките около очите,
 • лифтинг на кожата около очите,
 • премахване на торбички и тъмни кръгове под очите,
 • корекция на линията на веждите.

Лазерната блефаропластика – ефектът на фракционните лазерни системи

Лазерните технологии са доказали ефекта си за подмладяване и стягане на кожата, заличаване на белези и петна, както и премахване на актиничните увреждания на кожата.

Първоначално лазерите за подмладяване са нефракционни аблативни CO2 лазери. Резултатите при тях са  отлични , но рискът от белези, хиперпигментация, ектропион (деформация на клепачите) с последващо прекомерно сълзене на очите е сериозен. Аблативните лазери освобождават голямо количество енергия в третираната кожна повърхност. По този начин, при всяко преминаване на лазерния лъч по кожата, прецизно се отстранява най-външният и слой. Кожата заздравява за определено време, като се образува нова тъкан с по-голямо количество колаген .

Нефракционните  неаблативни лазери са по-сигурни, но с по-слаба ефективност. Неаблативните лазери използват по-малко енергия и въздействат върху дермата, като стимулират образуването на колаген, но без да премахват повърхностния слой на кожата. Това спомага за по-бързото заздравяване на кожата и по-малката вероятност от възникване на усложнения.

С появяването на фракционните лазерни системи  подмладяването и възстановяването на кожата става постижимо и е с минимален риск от усложнения. Концепцията за фракционните лазери е описана за първи път през 2004 година и оттогава се прилага както при аблативните, така и при неаблативните системи.  По същество фракционните лазери доставят лазерен лъч в пикселарен модел, като създават зони на нараняване, обградени от островчета от незасегната кожа.  С други думи, въздейства се само в определени участъци на кожата, които са заобиколени от здрава кожа. Затова този модел на действие на лазерния лъч прави третирането по-малко травматично. Изследванията доказват също, че аблативният  фракционен CO2 лазер заличава ефективно хирургични и травматични белези.

Лазерната блефаропластика с аблативен фракционен СО2 лазер:

Неоперативната лазерна блефаропластика е един от най-ефективните методи за корекция на бръчки около очите и стягане на кожата.

Предимствата са:

 • отсъствие на оперативно вмешателство – хирургични разрези и кръвотечение,
 • кратко време за възстановяване – до 2 седмици,
 • минимално травматично влияние на тъканите,
 • отсъствие на необходимост от обща анестезия,
 • отсъствие на отоци и синини след процедурата,
 • ефектът се запазва в продължение на 1,5 -2 години, като при пациенти с по-дебела кожа ефектът за подмладяване може да трае няколко години.

Клиниката по естетична дерматология и лазерна терапия DERMAPLUS разполага с най-съвременните лазерни технологии за подмладяване и възстановяване на клепачите и зоната около очите, както и на кожата на цялото лице.


Lechenie-na-Melazma-1200x628.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Лечение на Мелазма в Пловдив

Мелазмата може да избледнее сама.  Това обикновено се случва, когато тъмните петна са получени по време на бременност или пък се спре приемът на противозачатъчните, провокирали мелазма.

Някои хора обаче имат мелазма от години. Дерматологът е този, които трябва да постави диагнозата, да установи дълбочината на пигментацията  и да назначи подходящото лечение.

Могат да се използват следните терапии за лечение на мелазма:

 • Продукти за просветляване на кожата и за заличаване на мелазмата, препоръчани от лекар дерматолог. Това са медицински кремове, гелове и течности, в които са вложени лекарства за избелване на кожата (хидрохинон, третиноин, кортикостероид, азелаинова и коджикова киселина)
 • Дерматологични процедури – лазерна терапия, химически пилинг, микродермабразио. Процедурите могат да бъдат назначени само от квалифициран дерматолог, който ще ви обясни и какви са странични ефекти по време на терапията.

Мелазмата може да е упорита. Понякога са необходими няколко месеца от лечението, за да се види подобрение. След като се изчисти мелазмата, може да се наложи провеждане на поддържаща терапия. Тя  се назначенава за да предотврати връщането на мелазмата. Обикновено се препоръчват кремове, които потискат синтеза на меланин и предпазват от появата на нови тъмни петна. Те са козметични препарати, съдържащи патентовани  молекули с различен ефект: блокиращи синтеза на меланин, подтискащи васкуларизацията и влияещи на фибробластната активност. Други съставки в козметиката против мелазма са нисък процент алфа- и бета -хидрокси киселини, транексамова киселина, витамин С, антиоксиданти, и други. По време на лечението на мелазма е много важно правилното използването на широкоспектърни фотозащитни кремове с висок фактор на защита.


Ugolemyavane-na-ustni-v-Plovdiv-ot-Klinika-DermaPlus-1-1200x628.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Уголемяване и възстановяване на устни – съвършените пропорции

Устните имат определяща роля за вида на лицето и много по-често се нуждаят от подмладяване и възстановяване. Увеличаването на обема на устните и промяната в структурата им чрез инжектиране на филъри е широко разпространена естетична процедура. Филърите са много подходящи както за уголемяване на устните, така и за заличаване на периоралните бръчки. Въпреки това, трябва да се знае, че разнообразието от различни форми на устните, захапката и мускулната активност в тази област превръща третирането на устни в предизвикателство, тъй като изисква професионализъм и прецизност.

ХИАЛУРОН ВМЕСТО СИЛИКОН

За възстановяване и корекция на устни най-често се използват филърите с хиалуронова киселина. Тяхната безопасност, съчетана с биоразградимостта им и естественото им изхвърляне от човешкия организъм, ги превръща в предпочитан продукт при естетичните процедури на устните.

Полупостоянните и постоянни пълнители с калциев хидроксиапатит, силикон, poli-L-lactic acid, polimethylmethacrylate създават по-висока степен на опасност от възникване на уплътнявания, възли и грануломи и затова трябва да бъдат избягвани при третирането на устни.

ПОДХОД ЗА ПОСТИГАНЕ НА МЛАДЕЖКИ УСТНИ

Първият въпрос, който трябва да бъде поставен по време на медицинския преглед, е да се определят целите. Трябва да се знае дали пациентът иска уголемяване или възстановяване на устните. По-младите обикновено търсят уголемяване, по-възрастните – обновяване и подмладяване. По време на медицинския преглед трябва да се обсъдят индивидуалните предпочитания на пациента и неговата оценка за състоянието на устните му. Индивидуалните предпочитания обаче трябва да бъдат осмислени в контекста на морфологичните разлики между хората по раси и етнически принципи. Африканските устни, например, не са подходящи за европейския морфотип. Този въпрос е важен, за да се постигнат добри резултати и удовлетворение на пациента. Необходимо е при медицинския преглед да се установи какви са очакванията на пациента, за да се избегнат нереалистични желания.  Когато се уголемяват или подмладяват устните, може да е необходимо да се обърнем и към други компоненти на периоралната зона.

УГОЛЕМЯВАНЕ НА УСТНИ

Ако пациентът желае уголемяване на устните, трябва да се установи дали той е доволен от съществуващите очертания или иска коренно различна форма и контур. Тогава е необходимо да се направи внимателна оценка  дали желанията на пациента съответстват на пропорциите на останалата част на лицето. Увеличаването на обема на устните не само повишава височината на червеното тяло (vermilion body), но увеличава обема и периферно. Това би могло да доведе до нежеланите „патешки устни“. Затова ние препоръчваме малък обем при инжектиране, особено когато става дума за първа процедура. Добре би било 1-2 седмици след инжектирането да се провеждат нежни масажни процедури, за да се получат най-добри резултати. Синини и подувания са обичайни по време на уголемяване на устните. Минимизирането на тези нежелани ефекти може да се осъществи като се инжектира по-малък обем от пълнителя. Горната и долната зъбни аркади оказват важна роля в уголемяването на устните. Ако зъбите са наклонени назад, устната проекция е изключително трудна. Трябва да бъде оценена и мускулната активност при пациенти с тънки устни. По време на усмивка при такива пациенти  може да се наблюдава прекомерна инверсия в червената част и да се получи т.н. подута усмивка.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА УСТНИ

Ако пациентът желае възстановяване на устните, от първостепенна важност е да се определи тяхното съотношение. Асиметрични ли са устните? Има ли цялостно загубване на структурата на устните? Има ли пациентката проблеми с т.н. „разтичане на червилото“? Когато говорим за подмладяване и обновяване на устните, добре е процедурите да бъдат осмислени в контекста на промените, които настъпват в цялата зона около устата – нос, брадичка, бузи. Следователно, за да се проведе правилно възстановяване на устните на пациента, е необходимо да се обнови цялостно периоралната зона, включително назолабиалните гънки и брадичката.

Конкретната грижа може да изисква многочислени процедури. По преценка на дерматолога е възможно филърите да се комбинират с лазерна терапия и химически пилинг.  Обратно, понякога третирането в една зона, такава каквато е линията на срещата на горната и долната устна, може да подобри  цялостния вид на лицето. Много е важно  при възстановяването на устните на конкретния пациент  да се прецени къде ще има единично третиране или комбинация от процедури, за да се постигне най-добрият ефект. В действителност, често е по-добре да има поредица от многократни визити с процедури „стъпка по стъпка“.

Уголемяване на устни в Пловдив
Уголемяване и възстановяване на устни Преди След

Striite-Kak-se-poyavyavat-i-kak-da-se-otarvem-ot-tyah-1200x628.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Стриите: Как се появяват и как да се отървем от тях

Какво точно са стриите?

Стриите са вид белези, които се образуват при бързо опъване или свиване на кожата. Рязката промяна предизвиква разкъсване на колагеновите и еластиновите влакна, а именно те поддържат кожата ни. В процеса на зарастване на кожата е възможно да се появят тези тесни линии, които наричаме стрии. Изследователите отчитат, че непостоянното и променящо се ниво на хормоните в организма също може да повлияе за появата на стрии. Ако хора от вашето семейство са склонни към образуване на стрии, възможно е и при вас да има такъв риск.

И така, ако кожата ви е склонна към образуване на стрии, то най-вероятно е да ги получите:

 • по време на растежа и пубертета,
 • при бременност,
 • бързо отслабване или надебеляване,
 • при трупане на мускулна маса по време на тренировки.

Премахване на петна, заличаване на белези и стрии

Прилагането на кремове с кортикостероиди също може да доведе до поява на стрии. Когато стриите се появяват, най-напред те са червени, пурпурни, розови или тъмнокафяви, в зависимост от цвета на кожата. В началния етап те могат да се чувстват като леко повдигнати, възможно е да има сърбеж. С времето цветът избелява, а тесните лентички потъват в кожата. Ако прекарате пръст по тях, често ще чувствате леки хлътвания в кожата.

Как да се отървем от стриите?

Като всеки белег, стриите са постоянни, но третирането може да ги направи по-малко забележими. Третирането може да е със специално разработени кремове и лосиони или с популярни домашни продукти. Доказан добър ефект имат дерматологичните процедури за заличаване на стрии. При бременност и кърмене е необходимо да се посъветвате със своя лекар преди третиране, тъй като някои продукти съдържат съставки, които може да са вредни за бебето. Важно е да се разбере, че с една процедура стриите няма да изчезнат. Освен това се оказва, че много продукти, които се използват за стрии, не работят.

Ето какво доказват изследванията:

Кога са полезни кремовете, лосионите и геловете за стрии?

Изследователите непрекъснато тестват действието на кремовете, лосионите и геловете, които се предлагат за премахване на стрии. Изглежда, че нито един продукт не помага през цялото време, но могат да се направят изводи кога тези продукти са най-полезни.

 • Използвайте мазилата за новообразувани стрии. При старите стрии мазането ще има малък ефект.
 • Втривайте продукта в стриите. Отделянето на време за нежен масаж може да е ефективно.
 • Прилагайте продукта всеки ден в продължение на седмици. Необходимо е дълго време, за да се видят резултати.

Популярните домашни средства не могат да ни отърват от стриите

Изследователите констатират, че нито една стрия не е избеляла от използването на бадемово олио, какаово масло, зехтин или витамин Е.

Хващането на тен също не може да ни отърве от стриите. Напротив, тогава стриите стават по-видими, тъй като те не хващат загар.

Хиалуроновата киселина прави стриите по-незабележими

В две големи проучвания се констатира, че при лечението на стрии известно облекчение дават 2 съставки: хиалуронова киселина и третиноин (продукт близо до ретинола). В хода на проучванията е установено, че и двете съставки в кремове, прилагани всяка вечер в продължение на 24 седмици, са направили стриите по-незабележими. При пациентите, които не са прилагали кремовете, се е наблюдавало нарастване на стриите.

Дерматологични процедури

За да направят стриите по-невидими, дерматолозите използват различни процедури:

Вашият дерматолог може да предпише повече от една процедура за постигане на по-добър  ефект. При всички процедури са възможни нежелани реакции. Обикновено се наблюдава зачервяване и подуване след терапията, които отшумяват след няколко часа. За да сведете страничните ефекти до минимум, трябва да изберете квалифициран дерматолог. Именно професионалистът може да прецени дали съответните процедури са подходящи за вас като ги съобрази със здравния ви статус, годините и зрелостта на стриите.

Може ли нещо да предотврати появата на стрии?

Краткият отговор е: може би.

В проучванията си изследователите са констатирали, че средствата, нарочени за защита от стрии, всъщност не работят. В хода на изследванията е установено, че нито бадемовото олио, нито какаовото масло, нито зехтинът и витамин Е предотвратяват появата на стрии. Оказва се, че продукти,  които съдържат хиалуронова киселина и центела , могат да помогнат за предпазване от стрии. Центела е билка, която в Китай, Индия и Индонезия се използва за лечение на рани и кожни болести, а нашата кожа естествено съдържа хиалуронова киселина.

Кога да търсим консултация при дерматолог?

Ако давате прекалено много средства за кремове и гелове, а резултатите не са видни, потърсете квалифициран дерматолог. Доказано е, че процедурите в медицински центрове и клиники са много по-ефективни от мазилата. Освен това дерматологът ще ви насочи към всеки нов продукт или процедура, които да ви помогнат.

 Още полезни статии, които могат да Ви бъдат полезни:

Източник –  American Academy of Dermatology  www.aad.org

 


Anatomiya-na-ustnite-1200x628.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Анатомия на устните – Съвършените пропорции

Устните са отличителна черта на младостта и красотата. Те са изключително важни за социалното взаимодействие, тъй като изразяват широк спектър от емоции – от радост и щастие до печал и скръб. Те участват в извличането на звуци и в артикулирането, които  са неотменна част на човешката реч.  Важна е ролята им в изразяването на чувственост и сексуалност. Когато пръстеновидният мускул функционира нормално, устните подпомагат приема на течна и твърда храна.

Макар че са сравнително малка част от човешкото лице, именно устните  могат да предизвикат драматичен ефект върху цялостното човешко изражение. Когато остаряваме, устните претърпяват най-драстични промени, тъй като заради анатомичните си особености тази зона е много податлива на деформации.  Затова и тази част на лицето много повече се нуждае от подмладяване и възстановяване.  Филърите с хиалуронова киселина са доказано и безопасно средство за уголемяване и обновяване на устните. Непознаването на анатомията на устните и мускулната им активност обаче могат да доведат до нежелани резултати. Освен това инжектирането в околоустната област се нуждае от изключително внимание, прецизност  и компетентност.

Анатомия на устните

Устните покриват повече от червената част (vermilion body) на устата. Това място изобилства с кръвоносни съдове, което предава аления им цвят. Устните включват също съседната кожа до червената част (зоните, заключени между носа и горната устна и между долната устна и брадичката). Третата част на устните е лигавицата. Под носа се образува улей, т.н. медианна бразда (philtrum). Средната точка на горната устна е подчертана от две вертикално ориентирани ръбчета, а вдлъбнатината в основата на горната устна се нарича Купидонов лък.

Перфектната структура на устните включва добре очертаната линия между червената част и кожата (vermilion border), V-оформения Купидонов лък на горната устна, пухкавата изпъкналост на долната устна и възходящата линия на ъгълчета, където се срещат горната и долната устна. Златната пропорция между горната и долната устна е 1:1,618.

Главният мускул на устните , orbikularis oris, има периферни влакна, които са отговорни за функциониране на пръстеновидния мускул на устата.  Тясно свързани с главния мускул са и околоустните мускули, които повдигат, отпускат и прибират устните, като довеждат до комплекс от движения по време на нормалната им функция.

Филъри

Процеси на стареене на устните

Процесите на стареене на устните трябва да бъдат  осмислени в контекста на промените, които настъпват в областта на цялата периорална зона – нос, бузи и брадичка. Намаляването на колагеновите влакна отслабват тъканта, тя губи еластичността си, отпуска се и се появяват бръчки. Наблюдава се загуба на подкожна мазнина и цялостно провисване на периоралната зона. Не трябва да се забравя, че към естествените промени се добавя и неблагоприятното влияние на ултравиолетовата радиация, предизвикваща ранно стареене на кожата, пигментации и неравномерен тен.  В обкръжението на устните са назолабиалните линии. Ако са много дълбоки, те придават старчески вид на лицето.

Анатомична особеност на кожата на горната устна е, че тя е много тънка и липсва подкожна мазнина. Затова прекалените мускулни движения тук могат да доведат до деформации и поява на дълбоки бръчки. Допълнително,  в процеса на стареене устните са предопределени към цялостна загуба на обема и структурата си: горната устна става тънка и удължена, а долната  изтънява и се отдръпва навътре. Устните избледняват, губят младежкия си розов цвят, отпускат се ъгълчетата на устата, което се дължи на отслабване на ъгловите мускули. В резултат се загубва показването на горните зъби, но се увеличава разкриването на долните зъби. Цялостната загуба на обема на устните води до разрушаване на тяхната структура.  Лъкът на Купидон се заличава и се сплесква. Наблюдава се загуба на 2-те филтрални колони на горната устна. С течение на времето красотата, определена от рисунъка на горната устна, се заменя с тънка и плоска горна устна. В съчетание с цялостното намаляване на обема на устните, поради постоянния ефект от активността на главния мускул,  се създават дълбоки, радиални бръчки, които прорязват областта между носа и горната устна. Пациентките често се оплакват, че именно тези набраздявания причиняват „изтичане“ на червилото (bleeding lipstick) извън ръба на устните към кожата. Този проблем често се поставя при медицинските консултации.Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus


Дерматологична клиника в Пловдив

Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в Пловдив
Работно време


ПОН-ПЕТ
14:00 – 19:00
СЪБ
9:00 – 14:00
НЕД
ПОЧИВЕН ДЕН

Запиши час


Информация за контакт

+359 888 388 353


dermaplusbg@gmail.com


Пловдив, ул. „Сан Стефано„ 97


Виж на картата