jalupro.jpg

JALUPRO – Колагеностимулираща и Биоревитализираща Терапия

Какво е JALUPRO?

Колагеностимулиращата терапия Jalupro възстановява кожата и подпомага процеса на естествено подмладяване. Jalupro е уникална комбинация от най-важните за кожата аминокиселини ( глицин, L-пролин, L-лизин, L-левцин ) и хиалуронова киселина, чиято патентована формула стимулира регенерацията на дермата и повишава нивото на естествения колаген. 

До какви резултати води колагеностимулиращата терапия JALUPRO?

Терапията възстановява блясъка и плътността на увредена кожа, повишава  нейната еластичност, предотвратява и профилактира появата на отпускане, редуцира фините бръчици, намалява признаците на  фотостарене, подобрява вида на белезите (включително и след акне). Това е идеалният вариант за подмладяване на кожата, особено в комбинация с други процедури като лазери,  RF, HIFU и дермални филъри. 

В какви зони на тялото е приложима колагеностимулиращата терапия JALUPRO?

Jalupro се използва за ревитализиране на кожата не само на лицето и шията, но и всички проблемни зони на тялото ( деколте, ръце, колена и др.). Особено ефективна е за зоната около очите, където се появяват първите признаци на умора и стареене на кожата. Тази терапия стимулира организма да произвежда повече колаген и така да се справя със следите на времето – кожата става по-елестична, по-хидратирана, фините линии и бръчици се изглаждат.

Кога се използва JALUPRO?

Jalupro има хидратиращи и поддържащи колагена свойства при пациентите, които  искат да постигнат естествени резултати. Тъй като съдържа аминокиселини, които са от съществено значение за подмладяване на кожата  Jalupro изглажда  и запълва несъвършенствата на кожата, като същевременно стимулира производството на колаген.

Jalupro може да помогне за коригиране на уврежданията от слънце, белези от акне, стрии, както и да добави обем на устните.  Jalupro повлиява изключително добре суха и дехидратирана кожа. Действа срещу фотоувреждането и подпомага подмладяването на кожата, като естествено съживява нейния  вид.

Видове JALUPRO:

Колагеностимулиращата терапия Jalupro е три вида – Jalupro Classic, Jalupro HMW, Jalupro Super Hydro.

Това са инжекционни разтвори, които действат като дермален биоревитализатор, който може да се използва за подобряване на текстурата на кожата на лицето и тялото.

 1. JALUPRO Classic

Процедурата действа чрез стимулиране на фибробластите, които синтезират колаген, необходим за възстановяване на съединителната тъкан. Това подпомага кожата да се възстанови естествено и да запази хидратацията си. С напредване на възраста фините линии и бръчки стават все по-забележими – особено при тютюнопушене и увреждане от слънцето. Аминокиселините от Jalupro дават необходимите хранителни вещества като спомогат забавяне процеса на стареене.  Те са необходими за създаване и поддържане на здрава кожа, което води до по-естествен и младежки вид. 

Кога се използва JALUPRO Classic?

-при фотостареене 

– като антиейджинг процедура за  лице и тяло

– при подготовка, подобряване и удължаване на резултатите за различни естетични процедури, 

– в лечението на стрии и белези

– преди и след хирургични интервенции

– при фини линии и бръчки на околоочен контур.

В какви зони на тялото е приложима колагеновата терапия  JALUPRO Classic?

Jalupro Classic се използва за третиране на лице, шия, околоочен контур, деколте, подмишници, ръце бедра, корем, областта  на коляно

 

 1. JALUPRO HMW

Jalupro HMW е продукт за мезотерапия, който е особено подходящ за хора над средна възраст, които страдат от  суха кожа и търсят ефективен начин да забавят естествените процеси на стареене или следите от излагане на слънце, проявяващи се в  бръчици, линии, хлътнатини и други дефекти по кожата. Изключителния anti-age ефект на този безопасен продукт за биоревитализация се проявява с течение на времето. С всяка  следваща процедура, постигнатите резултати се засилват и стават още по-ясно изразени.

Кога се използва JALUPRO HMW?

Jalupro HMW е подходящ за суха, увредена и по-зряла кожа. Високият вискозитет на Jalupro HMW осигурява дълготрайна хидратация, както и по-продължително стимулиране на различни  рецептори, които повишават активността на фибробластите  в синергия с аминокиселините. Дълготрайната стимулация на лимфоцитите, поддържа хомеостазата, води до възстановяването и регенерирането на тъканите.

В какви зони на тялото е приложима колагеновата терапия  JALUPRO HMW?

Лице, шия, деколте, подмишници, ръце, вътрешни бедра, корем, област на коляното.

 

 1. JALUPRO SUPERHYDRO

Jalupro Super Hydro е най-новия хибриден продукт в естетичната индустрия за 2022 година.

Jalupro Super Hydro е подсилена формула от:

–  най – важните за колагеновата синтеза аминокиселини (глицин, пролин, лизин, аланин, валин, аргинин и левцин)

–  три биометрични пептида за активация на фибробластите 

– комбинация на хиалуронова киселина с ниско и високо молекулно тегло за дълготрайна хидратация.

Този състав помага за защита и ревитализация на екстрацелуларния матрикс, стимулиране и регенерация лигаментите,  стимулация на подкожната мастна тъкан. 

Jalupro Super Hydro може да се нарече мезофилър, бустерфилър и колагеностимулатор с голяма плътност и издържливост, който продължително време отделя активните си съставки в дълбочина – лигаменти (укрепващ апарат), мастни депа,  дълбока дерма.

Jalupro Super Hydro е усъвършенствана формула за здрава кожа и стегнат лицев контур.

 

Кога се използва JALUPRO SUPERHYDRO?

Jalupro Super Hydro се отличава от другите продукти за мезотерапия и обемни пълнители (филъри) по специфичния си и уникален механизъм на действие. Предимствата на Jalupro Super Hydro се изразяват в това, че е изключително стабилен, бавно и продължително освобождова активните си съставки в определени реперни точки, цялостно подобрява биологичния и метаболитен профил на кожата, грижи се за хидратацията, стягането, синтеза на нов колаген и еластин, има детоксикиращ ефект и е устойчив на ензима хиалуронидаза.

 

Къде се използва JALUPRO SUPERHYDRO?

Jalupro Superhydro се използва за лигаментна биоревитализация.


D-r-Magdalina-Gyurova-pred-Darik-radio-v-rubrikata-Naj-dobrite-bolnitsi-i-lekari.jpg

Трябва да знаем не само как да премахнем бръчките, но и причините за образуването им

Интервю с Д-р Магдалина Гюрова пред Дарик радио в рубриката „Най-добрите болници и лекари“:

 • Д-р Гюрова, кои са съвременните тенденции в естетичната медицина и кои са хитовите процедури за младежко излъчване и цялостен подход при възстановяване на кожата?
 • Лазерите и енергийните апаратури имат голямо приложение в естетичната медицина, но без инжекционните техники- филъри и ботокс- не може, тъй като те допринасят за завършен и цялостен вид на естетичните процедури. Младежкото лице включва овален контур, високи скули, добре очертана челюст. Извивките от скулите до носа са гладки, без хлътване. Тази визия не може да бъде постигната без обемозаместващите процедури. Това са филърите на базата на хиалуроновата киселина.
 • С какви очаквания и конкретни искания идват при вас пациентите?
 • Хората обикновено идват с идеята да заличат бръчките. Стареенето обаче води до загуба на обем в меките тъкани на лицето. Кожата също губи своята еластичност, нарушава се овалът. Мускулната активност се засилва. Основните причини за стареенето са загубата на обем и мускулната хиперактивност. Затова основната ни цел е да възстановим обема и да изгладим контура на лицето. А също да придадем по-релаксиран вид на излъчването – да няма напрегнат и сърдит облик.
 • Как може да се постигне максимален резултат?
 • Съвременните тенденции в естетичната медицина са не попълване на отделни бръчки, а цялостен подход към лицето. Хит в тези процедури са т. нар. MD кодове на гуруто на естетичната медицина бразилския пластичен хирург д-р Маурицио де Майо. MD кодовете можем да наречем още вълшебни точки, в които се инжектира продукт с VYCROSS технология (Volax, Voluma, Volift, Volbella). Постига се не само възстановяване на загубения обем, но и много нежен лифтинг.  Интересно е, че има точки, в които ако ние инжектираме филър, може да променим емоционалното изражение на пациента. Обикновено когато се погледнем в огледалото, виждаме линиите и бръчките по нашето лице. Мислим си, че като ги запълним, ще изглеждаме по-млади и по-атрактивни. В този случай обаче коригираме симптома, а не причината. За постигане на оптимални резултати, трябва да се отстрани причината, която предизвиква този симптом. Това е загубата на обем, липсата на еластичност и промяната в структурата на костите. Те не са видими в огледалото, но причиняват симптомите, за които се притесняваме. И така променяме емоционалното излъчване на лицето. Изглеждаме тъжни, уморени, сърдити, без да изпитваме тези чувства.

Затова по време на консултация ние правим пълна оценка на лицето в покой и динамика и изготвяме индивидуален лечебен план, за да гарантираме най-добрите резултати на нашите пациенти.

 • Д-р Гюрова, в последните години хиалуронова киселина се смята за хит в запълването на бръчки и обеми. Какво е вашето професионално мнение?
 • В процеса на стареене настъпват промени в костната структура, в лигаментите (съединителната тъкан), в мускулите, в мастните депа и кожата. На всички тези пет структури ние можем да въздействаме, инжектирайки хиалуронова киселина. Можем да възстановим обема на костта, можем да влияем на лигаментите, да възстановим мастните депа, можем да направим т.нар. миорелаксация и не на последно място да възстановим гладкостта и хидратацията на кожата. Разбира се, това се постига с различни продукти. Затова е толкова богата гамата на тези продукти от серията Juvederm.
 • Как се постига възстановяване на мастните депа с хиалуронова киселина?
 • На първо място, с перфектно познание на анатомията. Има дълбоки, има и повърхностни мастни депа. За да направим адекватното попълване, трябва да имаме много точен анализ на лицето. Когато филърът е поставен на правилното място, впоследствие не се наблюдават оточност – този надут вид на лицето (отекъл и безформен), който много често виждаме по улиците. Правилното инжектиране създава свежо излъчване без промяна на анатомията.
 • Затова всичко трябва да е направено от професионалист. Има ли стандарт за идеален облик на лицето и какъв е той?
 • Скулите трябва да са добре подчертани. Линиите да са гладки и плавно преливащи, да няма резки ъгли. Но е много важно да бъде добре подчертана и долната челюст. Това са съвременните тенденции в естетичната медицина – изглаждане и подчертаване на долната челюст, което се постига с определени продукти.
 • Какво представляват процедурите и какви продукти се прилагат?
 • Предимството на Juvederm пред останалите филъри е използването на иновативната, патентована VYCROSS технология. Това е баланс между късо и дълговерижна хиалуронова киселина с изключително ефективно свързване. Осигурява висока кохезивност на продукта, за да запази формата си и да не мигрира. Здравата мрежа от хиалуронова киселина е резистентна на механизмите на деградация. Специално създадена за по-малко отоци след манипулацията и дълготраен ефект, технологията използва хомогенен гел за естествено излъчване. Благодарение на тези свои качества VYCROSS технологията осигурява продължителност на ефекта от 12 до 24 месеца в зависимост от продукта. Гелът е с гладка консистенция и дава естествено усещане и излъчване. След манипулацията има минимален оток, което позволява на пациента бързо да се върне към ежедневните си ангажименти. Наличието на лидокаин осигурява изключителен комфорт по време на манипулацията.
 • Следователно процедурата е безболезнена?
 • Много е важно да се подчертае, че тези процедури са почти без болка. Ние предварително прилагаме локална анестезия, а самите продукти, съдържащи лидокаин, създават максимален комфорт при приложението на филъра.
 • Вярно ли е, че горната и долната част на лицето се оформят с различни материали?
 • Така е. За горната част трябва да имаме по-динамични филъри, тъй като усмихвайки се, повдигаме скулите, променяме мимиката. Долната част трябва да бъде стабилна и да не дава оток.

Нашата атрактивност  в голяма степен се определя  и от това как изглежда долната част на лицето (брадичката, долната челюст и шията).

Очертаната линия на долната челюст и добре проектираната брадичка се получават отново с инжектиране на специална технология – т. нар. Juvederm Volux. Това e революционен продукт от VYCROSS колекцията, специално създаден за оформяне на линията на долната челюст, за скулптиране на брадичката и лифтиране на лицевия контур.

Резултатите с Juvederm Volux са видими от 18 до 24 месеца, което гарантира висока удовлетвореност на пациентите.

 • Д-р Гюрова, имате пациентки на всякаква възраст, но има ли правило кога да се направи първата инжекционна процедура?
 • Може да се започне в много ранна възраст, ако има индикации. В моята практика при млади пациенти най-често започвам с ботулинов токсин, тъй като първите признаци на стареене са мимическите бръчки. А те се коригират основно с приложението на ботокс. Когато има рязко сваляне на тегло, задължително трябва да прилагаме обемозаместващите продукти (хиалуронова киселина). Ако имаме млада жена 25-28- годишна след първо раждане или отслабнала, тя има индикации за приложение на инжекционни продукти.

Другият проблем е когато постигаме баланс на лицето – трябва да коригираме различни лицеви диспропорции.

Тези процедури може да започнат още от 18-годишна възраст. Тогава имаме т.нар. бютификация (не само антиейджинг процедура, но и промяна в различните пропорции и линии на лицето).

Целта е по-естетично излъчване.

 • Вече споменахте, че трайността е до 24 месеца.  През какъв интервал трябва да се поставят филърите?
 • Корекциите могат да се извършат по всяко време. Това зависи от степента на промените и количеството хиалуронова киселина, инжектирана при първата сесия. Ние препоръчваме на една сесия да се апликират до 4 мл. Впоследствие корекцията може да бъде извършена със същото количество. Няма срокове. Ако пациентът има индикации, може да е след първия месец, след 6 месеца, може и след година.  Хубавите резултати получаваме, когато сме постигнали добрия ефект и поддръжката му е с достатъчно количество филър. Когато използваме хубава хиалуронова киселина, тя не се разгражда напълно и тогава добавянето е в много по-малко количество, а резултатите са, че спираме процеса на стареене.
 • Има ли някакви противопоказания и странични ефекти?
 • Да, това са нормалните противопоказания за всички естетични процедури: бременност, кърмене, фебрилни състояния, тежки заболявания, дисметаболитни синдроми, автоимунни заболявания, карциноми, алергии към лидокаин или към някоя от съставките на инжекционните продукти. За ботокса има и определени неврологични заболявания. Ето защо това са лекарски манипулации и те трябва да бъдат строго прецизирани и наблюдавани. Преди да бъдат подложени на тези процедури, нашите пациенти подписват информирано съгласие.
 • Какво се случва, ако пациентът има алергия?
 • Зависи към какво е алергията. Ако е към лидокаин, можем да направим предварително тестване и да работим с продукти, които не го съдържат. Когато е към други съставки на продукта, той не може да бъде използван. Предварително може да се направи тест и да се уточни дали пациента има алергия или не. Ние осигуряваме пълен комфорт и безпроблемно протичане на манипулациите. Това е част от лекарските задължения.
 • Какви са съветите ви към нашите слушатели?
 • Когато хората търсят естетични процедури, първо да направят консултация и да изберат лекаря, който ще им предостави най-естествени резултати. Ако пациент, третиран с хиалуронова киселина и ботокс бъде разпознат, това не е правилната манипулация. Когато прилагаме тези продукти, трябва да имаме едно релаксирано и свежо излъчване, подмладен вид, без да се акцентира на определени части на лицето. Професионализмът в естетиката изисква другите да не забелязват какво е извършено.

papiloma-1200x675.jpg

Папиломи: същност, диагностика, лечение

Папиломите са доброкачествени образувания по кожата и лигавиците на човешкото тяло, причинени от човешкия папилома вирус (Human papillomavirus, HPV). Вирусът води до анормално разрастване на епителните клетки. Образуванията са различни по форма, размер и местоположение. Повечето са безопасни, но някои от тях носят заплаха от рак.

Какви са разновидностите на папиломите?

HPV има много щамове, които са причина и за появата на различни видове папиломи.

 • Обикновени вирусни брадавици – надигнати, окръглени, плътни формирования с грапава повърхност, които се появяват по пръстите на ръцете, по китките, лактите, коленете. Брадавиците могат да са с различна големина и пигментация.
 • Плоски или нишковидни папиломи – миниатюрни образувания с плоска или нишковидна форма, които се появяват по лицето, шията, мишниците, гърдите. Този вид папиломи имат тенденцията да са многобройни.
 • Брадавици по ходилата и дланите (кокоши трън) – когато са на стъпалото, често са плоски, растат навътре и нерядко може да предизвикват болка.
 • Кондиломи (полови брадавици) – единични или многобройни брадавици по лигавицата на половите органи и устата както при мъжа, така и при жената. Оставени без лечение, могат да нарастват чувствително. Причиняват се от високорискови щамове на HPV и носят опасност от развитие на рак на шийката на матката при жените.

Какъв е механизмът на заразяване с човешки папилома вирус (HPV)?

Заразяването с HPV може да стане при докосване на здрава кожа от заразена, при сексуален контакт, при използване на чужди вещи за лична хигиена (особено на обществени места – басейни, плажове). Папиломите се появяват обикновено на места, които често се нараняват. Всяка драскотина и микротравма по кожата и лигавиците са условие за развитие на HPV. Например, вирусните брадавици са много обичайни за зоните, които хората бръснат. Вирусът може да бъде предаден от човек на човек. Всеки може да разнесе заразата от едно на друго място по тялото си.

Човешкият папилома вирус може дълго време да съществува в латентна форма – възможно е да минат месеци след заразяването преди да се появи папилома. Съществуват редица фактори, които могат да го активизират. Сред тях са отслабване на имунната защита на организма, тежко протичащи простудни заболявания, хормонални промени, стрес.

Как да се предпазим от папиломи?

Профилактиката на папиломите изисква укрепване на имунитета, здравословен начин на живот, спазване на добра лична хигиена, постоянен сексуален партньор и ваксинация. За да се предпазим от разпространение на папиломите, дерматолозите съветват да не се откъсват и разраняват вирусните брадавици. Да не се докосват папиломите на други хора, да се използват персонални вещи за лична хигиена  (хавлиени кърпи, прибори за нокти, самобръсначки). Лекувайте хиперхидрозата (прекомерното потене), тъй като влажната кожа предразполага развитието на HPV.

Как се отстраняват папиломите?

Диагностиката и лечението на папиломите трябва да става своевременно, тъй като заради вирусната си генеза, те често се разпространяват, могат да заразят и останалите. Много хора смятат, че могат да се излекуват от брадавиците с народни средства. Тъй като папиломите могат да изчезнат без лечение, трудно е да се каже дали това помага. Проблемът при самолечението е, че е възможно да се допусне грешка, тъй като някои ракови образувания приличат на папиломи. На второ място, при самолечение можем да ги разнесем по здрави части на кожата си. Дерматологът трябва да бъде потърсен за лечение, ако папиломите са на лицето или на половите органи, ако вирусните брадавици са много, ако сърбят, болят и кървят. Ако имате диабет, не се опитвайте да се самолекувате.

Изборът на лечение за премахване на папиломите зависи от вида на образуванието, неговото местоположение, здравето и възрастта на пациента. След обстоен преглед дерматолозите в клиника DERMAPLUS ще ви препоръчат и извършат най-подходящия начин за премахване на папиломите. Опциите са няколко:

 • хирургична ексцизия – цялостно отстраняване на образуванието, при което се засяга и малка част от околната тъкан. Процедурата е сравнително лесна и безболезнена. Подходяща е за единични образувания.
 • лазерно третиране – терапията е щадяща за кожата и гарантира бързо възстановяване. Осъществява се с местна упойка и е безболезнено.
 • електрокоагулация – използва се електрически ток, концентриран в мястото на кожния израстък. В резултат на това тъканта се умъртвява и несъвършенството изчезва.
 • криотерапия или химическа деструкция – локално приложение на течен азот, който разрушава патологичната тъкан чрез замразяване или химическа некроза на засегнатата тъкан.

rosacea-1200x675.jpg

Розацея

(какво представлява и как да подобрим състоянието на кожата при това заболяване)

Зачервяването на лицето е физиологичен процес. Приливът на кръв при емоционални състояния, студ или други външни влияния е нормално явление. Прекалената и трайна червенина по бузите и носа обаче може да е проява на розацея, известна още от древността като „проклятието на келтите“.

Какво представлява розацеята?

Розацеята е хронично възпалително заболяване на кожата и има много симптоми. Обикновено започва с лесно зачервяване на лицето, като с времето червенината става по-забележима и трайна. По кожата могат да се видят разширени кръвоносни съдове. Ако не се лекува своевременно, може да премине в по-тежки форми. В тези случаи се образуват болезнени пъпки, подобни на акне. Кожата става неравна и с уплътнения. Розацеята може да развие форма, наречена ринофима (удебелен нос). Състоянието е по-характерно за мъжете и се характеризира с разрастване на съединителната тъкан на носа. Той е болезнено зачервен, неравен и изглежда по-голям. Заболяването може да засегне и очите (зачервяване и раздразнение на очите, зачервяване и подуване на клепачите, замъглено виждане). Някои хора развиват проблем с очите преди розацеята да се появи по кожата. Това изисква незабавно търсене на лекарска помощ.

Хората със светла кожа, руси и червени коси, сини и зелени очи по-често могат да развият розацея (оттук и „проклятието на келтите“). Могат да боледуват обаче мъже и жени с всякакъв тип кожа. Наблюдава се предимно при хората в активна възраст. Макар и рядко, може да бъде диагностицирана и при деца. Жените са по-склонни да развият розацея.

Какви са причините за розацея?

Причините за поява на розацеята не са напълно изяснени. Учените смятат, че основна причина за заболяването е свързана с нарушение на кръвоносните съдове. Генетична предразположеност, инфекции, запушване на мастните жлези също са възможни причини за розацея. И ако причинителите все още са обект на научните изследвания, то факторите, които провокират розацеята, са известни. Това са стресът, топлината, слънчевата радиация, студът, вятърът, алкохолът, пикантни храни. Това е така, тъй като заболяването прави кожата свръхчувствителна и раздразнителна.

Как да се предпазим от влошаване на розацеята?

Като хронично заболяване розацеята има периоди на подобрения и изостряне. При диагностицирана розацея е важно всеки пациент да разбере от какво се влошава състоянието му. Една от най- важните предпазни мерки е защита на кожата от пряка слънчева светлина. Необходимо е да се използват продукти с фактор над 30. Свръхчувствителността и раздразнителността на кожата изискват използване на деликатни козметични продукти. Специалистите препоръчват внимателно да се подбират кремовете, шампоаните, пастите за зъби и да се избягват препаратите, които съдържат камфор, ментол, алкохол, аромати, гликолова, млечна киселина и др. Добре е пациентите с розацея да избягват прегряване, горещи душове и вани, да пазят лицето си от вятър и студ. Препоръчва се също въздържането от горещи храни и напитки, пикантни ястия и алкохол (особено червено вино и концентрат).

Как се лекува розацея?

Без лечение розацеята има тенденции към постепенно влошаване. От друга страна, лечението чувствително подобрява качеството на живот на пациента, повишава самочувствието и самооценката му. Терапията на розацея изисква изготвяне на индивидуален план за лечение, който може да включва медикаменти (локални и системни), лазерни процедури, подходяща медицинска козметика. Лазерната терапия е сред най-ефективните методи за лечение на розацеята, тъй като премахва разширените капиляри и намалява червенината на кожата. Лазерът с дължина на вълната 585 nm дава отлични резултати в лечението на розацея. Тази дължина на вълната се абсорбира от кръвта. Погълнатата светлинна енергия се трансформира в топлинна и избирателно разрушава увредените тъкани. Третират се най-малките кръвоносни съдове и се влияе на червенината на кожата. Едновременно с това се осъществява нежно затопляне на кожата, което подобрява нейната еластичност и се стимулира производството на колаген. Така освен премахването на най-малките кръвоносни съдове се постига изравняване на цвета и заглаждане на кожата. Лазерната терапия намалява тежеста и рецидивите на заболяването. В клиниката по естетична дерматология и лазерна терапия DERMAPLUS се използват съвременни лазерни системи, които гарантират ефективна и безопасна терапия на розацея с минимален възстановителен период.


lentigo3-1200x675.jpg

Слънчеви петна (Соларно лентиго)

Соларно лентиго (слънчеви или старчески петна) се наричат доброкачествени пигментни петна, локализирани по откритите части на тялото – лице, ръце, крака, гръб, рамене, скалп.  Петната са плоски или изпъкнали  с големина от няколко милиметра до няколко сантиметра в диаметър. Формата им може да е кръгла, овална или неправилна, а цветът им варира от бледожълт до тъмнокафяв и наподобява луничките (lentigo simplex). Но докато луничките избледняват през зимата, соларното лентиго остава целогодишно на кожата, като с времето бавно потъмнява.  Слънчевото лентиго е много разпространено, особено при хората над 40 години. По-често се среща при хората със светла кожа, но е възможно да се прояви и при тъмна кожа. Статистиката показва, че 90% от хората с бяла кожа над 60 години имат соларно лентиго. Именно заради повишеното му проявление при възрастните хора соларното лентиго е познато още като старчески или сенилни петна. Младите хора, склонни да изгарят, също могат да развият соларно лентиго.

Защо се поява соларното лентиго?

Соларното лентиго се провокира от директното въздействие на ултравиолетовата светлина. Появата му е свързана с безразборно излагане и дълъг престой на слънце, със слънчеви изгаряния, особено в детска възраст.

И макар ултравиолетовите лъчи да са жизнено необходими за човека, важно е да знаем, че слънцето е безопасно само в малки дози. Особеност на слънчевата радиация е, че прониква в  дълбоките слоеве на кожата и уврежда липидните структури на клетъчната мембрана. Старческите петна се появяват заради нарушение на липидната бариера и повишаване на проницаемостта на роговия слой на епидермиса. Ултравиолетовите лъчи могат да провокират хиперактивността на клетките, които синтезират меланин. Това е пигментът, отговорен за цвета на кожата, а свръхпроизводството на меланин е свързано с увеличеното му натрупване в кожните клетки.

Как да се предпазим?

Най-добрата превенция срещу образуване на соларно лентиго е разумното използване на ултравиолетовите лъчи. Необходимо е да се избягва престоят и излагането на слънце в часовете от 11 до 17. Кожата трябва да е защитена със слънцезащитни продукти с фактор от 30 нагоре. Препоръчва се да се използват слънцезащитни облекла, да се носят очила и широкополи шапки.

Соларното лентиго се смята за безобидно, но то е индикатор за прекомерно излагане на слънце. А това е рисков фактор за развитие на рак на кожата. Доказано е, че солариумите увеличават с 41% риска от поява на меланома.

Как се премахва соларното лентиго?

Соларното лентиго е доброкачествено, но не бива да се подценява, тъй като прилича на най-агресивната форма на кожен рак – lentigo maligna melanoma. Затова преди третирането е важно старческите петна да бъдат диагностицирани от дерматолог, да се изследват с дерматоскоп, за да се отхвърли възможността от рак на кожата. Процесът на премахване на старческите петна, които в общия случай са козметичен проблем, има две направления:

 • излющване на роговия слой на кожата,
 • намаляване на производството на меланин и обезпечаване на сигурна фотозащита.

Следвайки този алгоритъм, съвременната естетична медицина прилага различни процедури и продукти за заличаване на соларно лентиго. Химически пилинг, лазерна терапия, микродермабрацио в комбинация с лекарствени средства и медицинска козметика са доказали ефективността си в отстраняването на старческите петна.

Лазерната терапия се смята за най-ефективния метод за премахване на слънчевите петна. Използват се различни дължини на вълните, които поглъщат меланина. Наноимпулсния Q-swiched  лазер на Quanta System гарантира бързо възстановяване и най-добър ефект при отстраняването на пигментните петна. С такава лазерна система се работи в дерматологичната клиника DERMAPLUS.

Слънчеви петна (Соларно лентиго) на лицето         Слънчеви петна (Соларно лентиго) по ръцете


scar-removal_600x315_forWeb.jpg

Лазерно заличаване на оперативни белези

Лечението на белези е едно от най-сложните направления в естетичната медицина – терапията се нуждае от комплексен подход, а корекцията може да отнема продължително време. Различните типове белези изискват различно поведение. Следователно, терапията зависи от това дали белезите са плоски, повдигнати (хипертрофични), хлътнали (атрофични), келоиди, контрактурни белези (такива, които ограничават движението).

Най-сложни за третиране са келоидните белези, които израстват на повърхността на кожата и за разлика от хипертрофичните нарастват повече отколкото раната, която е причинила белега. Обикновено те се образуват след операция и различни производствени или битови травми.

Лазерната терапия е подходяща за лечение на всички видове белези, тъй като:

 • предпазва от разрастване на белезите и предотвратява появата на келоиди,
 • прави незабележими постоперативните белези,
 • стимулира заравняването на хлътналите белези,
 • намалява червенината на белезите,
 • увеличава възможностите за движение, когато белегът го ограничава,
 • намалява болката, сърбежа, твърдостта.

 

Правило в лазерната терапия е, че колкото по-рано започне лечението, толкова по-добри резултати могат да се постигнат. За определяне на вида на лазера и броя на процедурите от съществено значение са видът, цветът , плътността на белега, както и неговата давност. Затова резултатите от лечението в много голяма степен зависят от уменията на специалиста по естетична медицина. В клиника DERMAPLUS съчетаваме компетентността на екипа с възможностите на най-съвременните и ефективни лазерни системи.

За зачервените белези са подходящи т.н. съдови лазери 585nm и 1064nm, които възстановяват цвета и еластичността на кожата. Аблативните фракселни лазери подобряват 50-80 % външния вид на белега и еластичността на кожата. Принципът им на работа е основан на нарушаване целостта на повърхностния слой на кожата и стимулиране на производство на нов колаген. Необходим е обаче по-дълъг възстановителен период и има по-голям риск от възникване на инфекции. Неаблативните фракселни лазери проникват дълбоко в дермата, без да увреждат епидермиса. Уплътнената съединителна тъкан на белега се заменя с нова, а възстановяването е по-бързо. Заради това те са и по-предпочитани. Неаблативният Er Glass лазер загрява в дълбочина новосформиралата се съединителна тъкан и активизира процеси на регенерация на мястото на белега. Плътността на белега намалява, подобряват се еластичността и цветът на засегната кожа. Уплътнената съединителна тъкан на белега се заменя с нова моделирана тъкан. Преди да се вземе решение за лазерно моделиране на постоперативен белег, трябва да се прецени предразположението на пациента към образуване на келоиди и хипертрофични белези.


perioral-wrinkels1-1200x675.jpg

Заличаване на бръчките около устата

След 30-тата си година всеки човек забелязва първите признаци на остаряване на кожата – появяват се фини линии около очите, между веждите, около устата. Най-сериозните издайници на възрастта са периоралните бръчки – набраздяванията в зоната около устата и особено вертикалните линии над горната устна. Когато остаряваме, устните претърпяват най-видими промени, тъй като заради анатомичните си особености тази част от лицето е много податлива на деформации. Затова зоната около устата много повече се нуждае от подмладяване и възстановяване.

Защо се образуват периоралните бръчки?

Кожата около устата е много тънка и липсва подкожна мазнина. В същото време тази зона е изключително динамична – устните изразяват емоции, участват в артикулирането на звуци, в приемането на храна и течности. Два са физиологичните фактори за образуване на периорални бръчки:

 • Пръстеновидният мускул на устата постепенно разтяга кожата в резултат на постоянното съкращаване на мускулните влакна.
 • С годините намаляват хиалуроновата киселина, колагенът и еластинът в кожата. Тя губи тонуса си, отпуска се и става по-малко еластична.

Периоралните бръчки могат да се появят преждевременно. Кои са причините?

 • Прекаленото ултравиолетово облъчване води до активно образуване на свободни радикали в тъканите.
 • Интензивна мимическа дейност в областта на устата.
 • Нарушен хормонален баланс – областта на устата е естрогенозависима зона. След 30-тата година при жените започва да намалява нивото на естрогена, което се свързано с постепенното намаляване на функцията на яйчниците.
 • Небалансиран хранителен режим – липса на витамини, протеини и микроелементи.
 • Тютюнопушене и дъвчене на дъвка.
 • Рязко отслабване или напълняване.

Методи за заличаване на периоралните бръчки.

Естетичната дерматология днес разполага с богат арсенал от инжекционни и апаратни техники за заглаждане на периоралните бръчки:

 • Контурна пластика на устните с хиалуронова киселина – тази инжекционна техника не само попълва загубения обем в областта около устата, но и хидратира кожата и подобряват еластичността и плътността й.
 • Инжектиране на минимално количество невромодулатор ограничава прекомерните мимическите действия и заглажда кожата при изразена хиперактивност на мускулатурата.
 • Фракционната лазерна терапия стимулира процеса на регенерация на клетките и подпомага синтеза на еластин и колаген.
 • Лазерната и радиочестотна терапия подобряват кръвообращението, заглаждат бръчките, стягат кожата и подобряват тонуса й.

Комбинирането на различни естетични техники осигуряват по-добър ефект в заличаването на периоралните бръчки. Подмладяването на зоната около устата изисква отлично познаване на анатомията и мускулната активност на устните. Ето защо антиейджинг процедурите в периоралната зона трябва да бъдат осъществени от компетентни и прецизни специалисти по естетична медицина.


epilation_v3_1-1200x627.jpg

Гарантира ли лазерната епилация трайно обезкосмяване?

Лазерната епилация е клинично тествана и от средата на 90-те години на миналия век е обичайна и предпочитана процедура за трайно обезкосмяване на хората в активна възраст.  Това съвсем не означава, че лазерната епилация е обикновена  козметична манипулация и може да бъде осъществена навсякъде и от всеки. Напротив, извършвана от хора без медицинско образование и с каква да е апаратура, процедурата може да  бъде опасна, предупреждават дерматолозите. Лазерната епилация е сложна процедура, която включва насочване на мощен лазерен лъч към космения фоликул.  Дерматологичната практика изобилства с примери на пациенти с усложнения след такава терапия – изгаряния, дълбоки белези, пигментация.

 • Завинаги ли се премахват космите след лазерна епилация?

Ефектът на лазерната епилация зависи от квалификацията на екипа и качеството на апаратурата. Изследванията показват, че при правилна комбинация на тип окосмяване, апаратура и прецизна  настройка,  70-80 % от нежеланото окосмяване може да бъде трайно отстранено. Останалата част от космите стават по-тънки и по-светли. Това е така, защото лазерът разрушава  фоликулите  на космите в активен растеж. Само през тази фаза косъмът произвежда пигмент, който може да бъде прихванат от лазера. Космите обаче имат 3 фази – растеж, преход и покой. Ето защо нежеланото окосмяване не може да бъде премахнато само с една процедура. Терапиите се извършват на 6-8 седмици, което се определя от цикъла на растеж на косъма.

 • Какво провокира ефективността на лазерната епилация?

Терапевтичното действие на лазерните системи за епилация се основава на способността на пигмента меланин в космите да поглъща лазерната светлина и да я преобразува в топлинна. Следователно колкото по-голямо е количеството на пигмента, толкова по-ефективно е лазерното въздействие.  Оттук и предизвикателствата пред лазерната епилация при хора със светли косми и тъмна кожа.

 

 • Светлите косми и лазерната епилация.

  Светлите косми са по-трудни за трайно отстраняване, тъй като абсорбират по-малко лазерна светлина. Количеството на пигмента  в червените и светлорусите косми е по-малко – съответно по-малък е ефектът на лазерното действие. Сивите и белите косми пък не съдържат меланин и при тях няма възможност за абсорбиране на лазерната светлина и преобразуването й в топлина. Третирането в този случай е неуспешно. На предизвикателството за трайно отстраняване на светли и тънки косми съвременните технологии предлагат апаратури, които работят с по-къса дължина на вълната и по-мощен импулс на въздействие. За „златен стандарт“ при епилация на тънки и светли косми е признат Александрит 755 nm. Той се смята и за най-ефективния лазер при третиране на светла кожа ( I-IV фототип).

 

 • Тъмната кожа и лазерната епилация.

  Тъмната кожа е по-уязвима при лазерно третиране. Заради повишените нива на меланин  при нея се увеличава  рискът от увреждане на епидермиса и поява на хиперпигментации. За да се избегнат усложненията, се използва лазер с по-голяма продължителност на импулса. Този избор гарантира максимална сигурност и ефективност на обезкосмяването. Необходимо е също адекватно охлаждане по време на процедурата, както и използване на слънцезащитни продукти след терапията. Най-сигурният лазер за третиране на тъмни типове кожа (V-VI фототип) е Nd: YAG 1064 nm.  Тази дължина на вълната прониква най-дълбоко в кожата от всички дължини, използвани за лазерна епилация, и дава възможност за разрушаване и на най-дълбоко разположените космени фоликули.

 

 • Татуировките и лазерната епилация.

  Отстраняване на окосмяване върху татуировки не се препоръчва, тъй като цветът, а не космите ще привлече лазерния лъч, а татуировката ще се заличи. Дерматолозите не препоръчват лазерна епилация близо до бенки, тъй като съществува риск от злокачествени промени. Заради опасност от увреждане на зрението не се извършва епилация близо до очите. Макар че няма доказани противопоказания, дерматолозите не препоръчват лазерна епилация и по време на бременност. Тъй като в този период се променя хормоналния баланс, възможността за поява на пигментации след лазерна епилация се увеличава.


nose-new-1200x628.jpg

Нехирургична ринопластика. Моделиране на носа с хиалуронова киселина.

Неоперативната ринопластика е естетична процедура, която позволява да се коригира непропорционалността на носа без скалпел и с минимален риск за пациента. Една от най-ефективните нехирургични техники е моделирането на носа с хиалуронова киселина, известно на специалистите по естетична медицина като 3-точкова ринопластика. Процедурата позволява да се извърши корекция на най-типичните несъвършенства на носа – ниско разположен корен (намира се между двете очни орбити), гърбавина на носа, увисване на връхчето на носа. Това са и трите точки, в които се инжектират филъри с хиалуронова киселина.

Предимства на 3-точковата нехирургична ринопластика:

– процедурата трае 15 минути и е безболезнена, не е необходима анестезия;
– минимален е рискът за пациента;
– няма белези след третирането;
– не е необходим възстановителен период.

Как протича неоперативната ринопластика с хиалуронова киселина?

След проведената консултация, специалистът по естетична медицина отбелязва 3-те анатомични точки, които са и зоните за въвеждане на филърите. Изборът на филъри е от изключително значение – ако филърите с хиалуронова киселина имат добавен лидокаин, не е необходимо да се използва допълнително крем за обезболяване. Това би спестило някои нежелани ефекти, тъй като геловете за анестезия могат да повишат риска от отоци и кървене, както и да нарушат контурите, подлежащи на корекция. Основно правило на нехирургичната ринопластика е да се минимизира вмешателството в анатомията на носа и уврежданията на меките части. Това спомага да се избегнат отоци и други нежелани ефекти и гарантира получаването на естествени резултати. Друго правило при нехирургичната ринопластика е да се избягват препарати, които стимулират производството на колаген и създават възможност за поява на белези. Затова от първостепенна важност е да се избере квалифициран специалист, който добре познава анатомията на носа, качеството на продуктите по естетична медицина и техниките за поставянето им.

Какви са резултатите след нехирургичната ринопластика?

Резултатите са видими веднага след процедурата, а ефектът се съхранява 9-12 месеца. Все пак трябва да се отчита, че продължителността на постигнатите резултати зависи както от типа на използваните филъри, така и от индивидуалните особености на пациента (ниво на физическа активност и скорост на метаболизма). Пациентът трябва да е информиран, че след терапията носът на практика се уголемява. Това обаче визуално не е забележимо, единствено лицето става по-хармонично.

         

Възможни ли са усложнения след нехирургичната ринопластика?

Нежелани ефекти са възможни. Ако филърите не са поставени добре, може да възникне нарушение на циркулацията на кръвта, да се наблюдават анормални контури на носа, кръвотечение, синини, болка. Макар и крайно рядко, съществува риск от увреждане на зрението. Този риск може да бъде избегнат чрез правилно въвеждане на препарата близо до костите, минимални количества на инжектирания препарат, бавно въвеждане на пълнителя и отлично познаване на анатомията на носа.

Всеки ли може да се подложи на нехирургична ринопластика?

Този тип ринопластика не е подходящ за корекция на тежки случаи на изкривяване на носовата преграда или нарушаване на функциите на носа. Затова неоперативната ринопластика не се явява алтернатива на хирургичната.

Моделирането на носа с хиалуронова киселина е противопоказно за бременни и кърмещи жени, за пациенти с кожни заболявания в остра и хронична форма, както и за алергичните към някоя от съставките на дермалните филъри. Проблеми могат да възникнат и при пациенти с прекалено тънка кожа или при нереалистични очаквания за корекция на носа.


Beautiful-Lips.jpg

Филърите с хиалуронова киселина са най-често използваният и предпочитан продукт при третиране на устни. Това е така заради техния профил на безопасност и биоразградимостта им. Когато уголемяването и възстановяването на устните е извършено професионално, налице е двустранен ефект: попълване на загубения обем и подобряване на структурата на устните.

В изследване, направено през 2009 година, се констатира, че с хиалуроновите филъри може да се постигне петстепенно подобрение на устните:

 1. Пропорционален размер на устните, които съответстват на лицето,
 2. Пропорционално уголемяване на горната и долната устна,
 3. Ясен и добре очертан контур на устните,
 4. Отчетлив и ясен Купидонов лък и добре конструиран междинен улей между носа и горната устна (philtrum),
 5. Попълване на ъгълчетата на устните за поддръжка на страничната визия на устата.

Проучването констатира, че преди процедурата за увеличаването на устните 32-48% от пациентите имат очаквания за горните промени и ги намират за адекватни. След третирането делът на удовлетворените нараства значително до 80-90% от пациентите.

Разумно инжектиране на ниска доза невромодулатор около устните може да подобри периоралните набраздявания, тъй като може да се намали отпускането на ъгълчетата, а също да се усили продължителният ефект на филърите.

Уголемяване на устни, Пловдив, клиника DermaPlus     Уголемяване на устни, Пловдив, клиника DermaPlus


Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в Пловдив


Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в ПловдивРаботно време

ПОН-ПЕТ
14:00 – 19:00
СЪБ
9:00 – 14:00
НЕД
ПОЧИВЕН ДЕН

+359 888 388 353

dermaplusbg@gmail.com

Пловдив, ул. “Сан Стефано“ 97

Запиши си час!


Виж в Google Maps