papiloma-1200x675.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Папиломи: същност, диагностика, лечение

Папиломите са доброкачествени образувания по кожата и лигавиците на човешкото тяло, причинени от човешкия папилома вирус (Human papillomavirus, HPV). Вирусът води до анормално разрастване на епителните клетки. Образуванията са различни по форма, размер и местоположение. Повечето са безопасни, но някои от тях носят заплаха от рак.

Какви са разновидностите на папиломите?

HPV има много щамове, които са причина и за появата на различни видове папиломи.

 • Обикновени вирусни брадавици – надигнати, окръглени, плътни формирования с грапава повърхност, които се появяват по пръстите на ръцете, по китките, лактите, коленете. Брадавиците могат да са с различна големина и пигментация.
 • Плоски или нишковидни папиломи – миниатюрни образувания с плоска или нишковидна форма, които се появяват по лицето, шията, мишниците, гърдите. Този вид папиломи имат тенденцията да са многобройни.
 • Брадавици по ходилата и дланите (кокоши трън) – когато са на стъпалото, често са плоски, растат навътре и нерядко може да предизвикват болка.
 • Кондиломи (полови брадавици) – единични или многобройни брадавици по лигавицата на половите органи и устата както при мъжа, така и при жената. Оставени без лечение, могат да нарастват чувствително. Причиняват се от високорискови щамове на HPV и носят опасност от развитие на рак на шийката на матката при жените.

Какъв е механизмът на заразяване с човешки папилома вирус (HPV)?

Заразяването с HPV може да стане при докосване на здрава кожа от заразена, при сексуален контакт, при използване на чужди вещи за лична хигиена (особено на обществени места – басейни, плажове). Папиломите се появяват обикновено на места, които често се нараняват. Всяка драскотина и микротравма по кожата и лигавиците са условие за развитие на HPV. Например, вирусните брадавици са много обичайни за зоните, които хората бръснат. Вирусът може да бъде предаден от човек на човек. Всеки може да разнесе заразата от едно на друго място по тялото си.

Човешкият папилома вирус може дълго време да съществува в латентна форма – възможно е да минат месеци след заразяването преди да се появи папилома. Съществуват редица фактори, които могат да го активизират. Сред тях са отслабване на имунната защита на организма, тежко протичащи простудни заболявания, хормонални промени, стрес.

Как да се предпазим от папиломи?

Профилактиката на папиломите изисква укрепване на имунитета, здравословен начин на живот, спазване на добра лична хигиена, постоянен сексуален партньор и ваксинация. За да се предпазим от разпространение на папиломите, дерматолозите съветват да не се откъсват и разраняват вирусните брадавици. Да не се докосват папиломите на други хора, да се използват персонални вещи за лична хигиена  (хавлиени кърпи, прибори за нокти, самобръсначки). Лекувайте хиперхидрозата (прекомерното потене), тъй като влажната кожа предразполага развитието на HPV.

Как се отстраняват папиломите?

Диагностиката и лечението на папиломите трябва да става своевременно, тъй като заради вирусната си генеза, те често се разпространяват, могат да заразят и останалите. Много хора смятат, че могат да се излекуват от брадавиците с народни средства. Тъй като папиломите могат да изчезнат без лечение, трудно е да се каже дали това помага. Проблемът при самолечението е, че е възможно да се допусне грешка, тъй като някои ракови образувания приличат на папиломи. На второ място, при самолечение можем да ги разнесем по здрави части на кожата си. Дерматологът трябва да бъде потърсен за лечение, ако папиломите са на лицето или на половите органи, ако вирусните брадавици са много, ако сърбят, болят и кървят. Ако имате диабет, не се опитвайте да се самолекувате.

Изборът на лечение за премахване на папиломите зависи от вида на образуванието, неговото местоположение, здравето и възрастта на пациента. След обстоен преглед дерматолозите в клиника DERMAPLUS ще ви препоръчат и извършат най-подходящия начин за премахване на папиломите. Опциите са няколко:

 • хирургична ексцизия – цялостно отстраняване на образуванието, при което се засяга и малка част от околната тъкан. Процедурата е сравнително лесна и безболезнена. Подходяща е за единични образувания.
 • лазерно третиране – терапията е щадяща за кожата и гарантира бързо възстановяване. Осъществява се с местна упойка и е безболезнено.
 • електрокоагулация – използва се електрически ток, концентриран в мястото на кожния израстък. В резултат на това тъканта се умъртвява и несъвършенството изчезва.
 • криотерапия или химическа деструкция – локално приложение на течен азот, който разрушава патологичната тъкан чрез замразяване или химическа некроза на засегнатата тъкан.

rosacea-1200x675.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Розацея

(какво представлява и как да подобрим състоянието на кожата при това заболяване)

Зачервяването на лицето е физиологичен процес. Приливът на кръв при емоционални състояния, студ или други външни влияния е нормално явление. Прекалената и трайна червенина по бузите и носа обаче може да е проява на розацея, известна още от древността като „проклятието на келтите“.

Какво представлява розацеята?

Розацеята е хронично възпалително заболяване на кожата и има много симптоми. Обикновено започва с лесно зачервяване на лицето, като с времето червенината става по-забележима и трайна. По кожата могат да се видят разширени кръвоносни съдове. Ако не се лекува своевременно, може да премине в по-тежки форми. В тези случаи се образуват болезнени пъпки, подобни на акне. Кожата става неравна и с уплътнения. Розацеята може да развие форма, наречена ринофима (удебелен нос). Състоянието е по-характерно за мъжете и се характеризира с разрастване на съединителната тъкан на носа. Той е болезнено зачервен, неравен и изглежда по-голям. Заболяването може да засегне и очите (зачервяване и раздразнение на очите, зачервяване и подуване на клепачите, замъглено виждане). Някои хора развиват проблем с очите преди розацеята да се появи по кожата. Това изисква незабавно търсене на лекарска помощ.

Хората със светла кожа, руси и червени коси, сини и зелени очи по-често могат да развият розацея (оттук и „проклятието на келтите“). Могат да боледуват обаче мъже и жени с всякакъв тип кожа. Наблюдава се предимно при хората в активна възраст. Макар и рядко, може да бъде диагностицирана и при деца. Жените са по-склонни да развият розацея.

Какви са причините за розацея?

Причините за поява на розацеята не са напълно изяснени. Учените смятат, че основна причина за заболяването е свързана с нарушение на кръвоносните съдове. Генетична предразположеност, инфекции, запушване на мастните жлези също са възможни причини за розацея. И ако причинителите все още са обект на научните изследвания, то факторите, които провокират розацеята, са известни. Това са стресът, топлината, слънчевата радиация, студът, вятърът, алкохолът, пикантни храни. Това е така, тъй като заболяването прави кожата свръхчувствителна и раздразнителна.

Как да се предпазим от влошаване на розацеята?

Като хронично заболяване розацеята има периоди на подобрения и изостряне. При диагностицирана розацея е важно всеки пациент да разбере от какво се влошава състоянието му. Една от най- важните предпазни мерки е защита на кожата от пряка слънчева светлина. Необходимо е да се използват продукти с фактор над 30. Свръхчувствителността и раздразнителността на кожата изискват използване на деликатни козметични продукти. Специалистите препоръчват внимателно да се подбират кремовете, шампоаните, пастите за зъби и да се избягват препаратите, които съдържат камфор, ментол, алкохол, аромати, гликолова, млечна киселина и др. Добре е пациентите с розацея да избягват прегряване, горещи душове и вани, да пазят лицето си от вятър и студ. Препоръчва се също въздържането от горещи храни и напитки, пикантни ястия и алкохол (особено червено вино и концентрат).

Как се лекува розацея?

Без лечение розацеята има тенденции към постепенно влошаване. От друга страна, лечението чувствително подобрява качеството на живот на пациента, повишава самочувствието и самооценката му. Терапията на розацея изисква изготвяне на индивидуален план за лечение, който може да включва медикаменти (локални и системни), лазерни процедури, подходяща медицинска козметика. Лазерната терапия е сред най-ефективните методи за лечение на розацеята, тъй като премахва разширените капиляри и намалява червенината на кожата. Лазерът с дължина на вълната 585 nm дава отлични резултати в лечението на розацея. Тази дължина на вълната се абсорбира от кръвта. Погълнатата светлинна енергия се трансформира в топлинна и избирателно разрушава увредените тъкани. Третират се най-малките кръвоносни съдове и се влияе на червенината на кожата. Едновременно с това се осъществява нежно затопляне на кожата, което подобрява нейната еластичност и се стимулира производството на колаген. Така освен премахването на най-малките кръвоносни съдове се постига изравняване на цвета и заглаждане на кожата. Лазерната терапия намалява тежеста и рецидивите на заболяването. В клиниката по естетична дерматология и лазерна терапия DERMAPLUS се използват съвременни лазерни системи, които гарантират ефективна и безопасна терапия на розацея с минимален възстановителен период.


lentigo3-1200x675.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Слънчеви петна (Соларно лентиго)

Соларно лентиго (слънчеви или старчески петна) се наричат доброкачествени пигментни петна, локализирани по откритите части на тялото – лице, ръце, крака, гръб, рамене, скалп.  Петната са плоски или изпъкнали  с големина от няколко милиметра до няколко сантиметра в диаметър. Формата им може да е кръгла, овална или неправилна, а цветът им варира от бледожълт до тъмнокафяв и наподобява луничките (lentigo simplex). Но докато луничките избледняват през зимата, соларното лентиго остава целогодишно на кожата, като с времето бавно потъмнява.  Слънчевото лентиго е много разпространено, особено при хората над 40 години. По-често се среща при хората със светла кожа, но е възможно да се прояви и при тъмна кожа. Статистиката показва, че 90% от хората с бяла кожа над 60 години имат соларно лентиго. Именно заради повишеното му проявление при възрастните хора соларното лентиго е познато още като старчески или сенилни петна. Младите хора, склонни да изгарят, също могат да развият соларно лентиго.

Защо се поява соларното лентиго?

Соларното лентиго се провокира от директното въздействие на ултравиолетовата светлина. Появата му е свързана с безразборно излагане и дълъг престой на слънце, със слънчеви изгаряния, особено в детска възраст.

И макар ултравиолетовите лъчи да са жизнено необходими за човека, важно е да знаем, че слънцето е безопасно само в малки дози. Особеност на слънчевата радиация е, че прониква в  дълбоките слоеве на кожата и уврежда липидните структури на клетъчната мембрана. Старческите петна се появяват заради нарушение на липидната бариера и повишаване на проницаемостта на роговия слой на епидермиса. Ултравиолетовите лъчи могат да провокират хиперактивността на клетките, които синтезират меланин. Това е пигментът, отговорен за цвета на кожата, а свръхпроизводството на меланин е свързано с увеличеното му натрупване в кожните клетки.

Как да се предпазим?

Най-добрата превенция срещу образуване на соларно лентиго е разумното използване на ултравиолетовите лъчи. Необходимо е да се избягва престоят и излагането на слънце в часовете от 11 до 17. Кожата трябва да е защитена със слънцезащитни продукти с фактор от 30 нагоре. Препоръчва се да се използват слънцезащитни облекла, да се носят очила и широкополи шапки.

Соларното лентиго се смята за безобидно, но то е индикатор за прекомерно излагане на слънце. А това е рисков фактор за развитие на рак на кожата. Доказано е, че солариумите увеличават с 41% риска от поява на меланома.

Как се премахва соларното лентиго?

Соларното лентиго е доброкачествено, но не бива да се подценява, тъй като прилича на най-агресивната форма на кожен рак – lentigo maligna melanoma. Затова преди третирането е важно старческите петна да бъдат диагностицирани от дерматолог, да се изследват с дерматоскоп, за да се отхвърли възможността от рак на кожата. Процесът на премахване на старческите петна, които в общия случай са козметичен проблем, има две направления:

 • излющване на роговия слой на кожата,
 • намаляване на производството на меланин и обезпечаване на сигурна фотозащита.

Следвайки този алгоритъм, съвременната естетична медицина прилага различни процедури и продукти за заличаване на соларно лентиго. Химически пилинг, лазерна терапия, микродермабрацио в комбинация с лекарствени средства и медицинска козметика са доказали ефективността си в отстраняването на старческите петна.

Лазерната терапия се смята за най-ефективния метод за премахване на слънчевите петна. Използват се различни дължини на вълните, които поглъщат меланина. Наноимпулсния Q-swiched  лазер на Quanta System гарантира бързо възстановяване и най-добър ефект при отстраняването на пигментните петна. С такава лазерна система се работи в дерматологичната клиника DERMAPLUS.

Слънчеви петна (Соларно лентиго) на лицето         Слънчеви петна (Соларно лентиго) по ръцете


scar-removal_600x315_forWeb.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Лазерно заличаване на оперативни белези

Лечението на белези е едно от най-сложните направления в естетичната медицина – терапията се нуждае от комплексен подход, а корекцията може да отнема продължително време. Различните типове белези изискват различно поведение. Следователно, терапията зависи от това дали белезите са плоски, повдигнати (хипертрофични), хлътнали (атрофични), келоиди, контрактурни белези (такива, които ограничават движението).

Най-сложни за третиране са келоидните белези, които израстват на повърхността на кожата и за разлика от хипертрофичните нарастват повече отколкото раната, която е причинила белега. Обикновено те се образуват след операция и различни производствени или битови травми.

Лазерната терапия е подходяща за лечение на всички видове белези, тъй като:

 • предпазва от разрастване на белезите и предотвратява появата на келоиди,
 • прави незабележими постоперативните белези,
 • стимулира заравняването на хлътналите белези,
 • намалява червенината на белезите,
 • увеличава възможностите за движение, когато белегът го ограничава,
 • намалява болката, сърбежа, твърдостта.

 

Правило в лазерната терапия е, че колкото по-рано започне лечението, толкова по-добри резултати могат да се постигнат. За определяне на вида на лазера и броя на процедурите от съществено значение са видът, цветът , плътността на белега, както и неговата давност. Затова резултатите от лечението в много голяма степен зависят от уменията на специалиста по естетична медицина. В клиника DERMAPLUS съчетаваме компетентността на екипа с възможностите на най-съвременните и ефективни лазерни системи.

За зачервените белези са подходящи т.н. съдови лазери 585nm и 1064nm, които възстановяват цвета и еластичността на кожата. Аблативните фракселни лазери подобряват 50-80 % външния вид на белега и еластичността на кожата. Принципът им на работа е основан на нарушаване целостта на повърхностния слой на кожата и стимулиране на производство на нов колаген. Необходим е обаче по-дълъг възстановителен период и има по-голям риск от възникване на инфекции. Неаблативните фракселни лазери проникват дълбоко в дермата, без да увреждат епидермиса. Уплътнената съединителна тъкан на белега се заменя с нова, а възстановяването е по-бързо. Заради това те са и по-предпочитани. Неаблативният Er Glass лазер загрява в дълбочина новосформиралата се съединителна тъкан и активизира процеси на регенерация на мястото на белега. Плътността на белега намалява, подобряват се еластичността и цветът на засегната кожа. Уплътнената съединителна тъкан на белега се заменя с нова моделирана тъкан. Преди да се вземе решение за лазерно моделиране на постоперативен белег, трябва да се прецени предразположението на пациента към образуване на келоиди и хипертрофични белези.


perioral-wrinkels1-1200x675.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Заличаване на бръчките около устата

След 30-тата си година всеки човек забелязва първите признаци на остаряване на кожата – появяват се фини линии около очите, между веждите, около устата. Най-сериозните издайници на възрастта са периоралните бръчки – набраздяванията в зоната около устата и особено вертикалните линии над горната устна. Когато остаряваме, устните претърпяват най-видими промени, тъй като заради анатомичните си особености тази част от лицето е много податлива на деформации. Затова зоната около устата много повече се нуждае от подмладяване и възстановяване.

Защо се образуват периоралните бръчки?

Кожата около устата е много тънка и липсва подкожна мазнина. В същото време тази зона е изключително динамична – устните изразяват емоции, участват в артикулирането на звуци, в приемането на храна и течности. Два са физиологичните фактори за образуване на периорални бръчки:

 • Пръстеновидният мускул на устата постепенно разтяга кожата в резултат на постоянното съкращаване на мускулните влакна.
 • С годините намаляват хиалуроновата киселина, колагенът и еластинът в кожата. Тя губи тонуса си, отпуска се и става по-малко еластична.

Периоралните бръчки могат да се появят преждевременно. Кои са причините?

 • Прекаленото ултравиолетово облъчване води до активно образуване на свободни радикали в тъканите.
 • Интензивна мимическа дейност в областта на устата.
 • Нарушен хормонален баланс – областта на устата е естрогенозависима зона. След 30-тата година при жените започва да намалява нивото на естрогена, което се свързано с постепенното намаляване на функцията на яйчниците.
 • Небалансиран хранителен режим – липса на витамини, протеини и микроелементи.
 • Тютюнопушене и дъвчене на дъвка.
 • Рязко отслабване или напълняване.

Методи за заличаване на периоралните бръчки.

Естетичната дерматология днес разполага с богат арсенал от инжекционни и апаратни техники за заглаждане на периоралните бръчки:

 • Контурна пластика на устните с хиалуронова киселина – тази инжекционна техника не само попълва загубения обем в областта около устата, но и хидратира кожата и подобряват еластичността и плътността й.
 • Инжектиране на минимално количество невромодулатор ограничава прекомерните мимическите действия и заглажда кожата при изразена хиперактивност на мускулатурата.
 • Фракционната лазерна терапия стимулира процеса на регенерация на клетките и подпомага синтеза на еластин и колаген.
 • Лазерната и радиочестотна терапия подобряват кръвообращението, заглаждат бръчките, стягат кожата и подобряват тонуса й.

Комбинирането на различни естетични техники осигуряват по-добър ефект в заличаването на периоралните бръчки. Подмладяването на зоната около устата изисква отлично познаване на анатомията и мускулната активност на устните. Ето защо антиейджинг процедурите в периоралната зона трябва да бъдат осъществени от компетентни и прецизни специалисти по естетична медицина.


epilation_v3_1-1200x627.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Гарантира ли лазерната епилация трайно обезкосмяване?

Лазерната епилация е клинично тествана и от средата на 90-те години на миналия век е обичайна и предпочитана процедура за трайно обезкосмяване на хората в активна възраст.  Това съвсем не означава, че лазерната епилация е обикновена  козметична манипулация и може да бъде осъществена навсякъде и от всеки. Напротив, извършвана от хора без медицинско образование и с каква да е апаратура, процедурата може да  бъде опасна, предупреждават дерматолозите. Лазерната епилация е сложна процедура, която включва насочване на мощен лазерен лъч към космения фоликул.  Дерматологичната практика изобилства с примери на пациенти с усложнения след такава терапия – изгаряния, дълбоки белези, пигментация.

 • Завинаги ли се премахват космите след лазерна епилация?

Ефектът на лазерната епилация зависи от квалификацията на екипа и качеството на апаратурата. Изследванията показват, че при правилна комбинация на тип окосмяване, апаратура и прецизна  настройка,  70-80 % от нежеланото окосмяване може да бъде трайно отстранено. Останалата част от космите стават по-тънки и по-светли. Това е така, защото лазерът разрушава  фоликулите  на космите в активен растеж. Само през тази фаза косъмът произвежда пигмент, който може да бъде прихванат от лазера. Космите обаче имат 3 фази – растеж, преход и покой. Ето защо нежеланото окосмяване не може да бъде премахнато само с една процедура. Терапиите се извършват на 6-8 седмици, което се определя от цикъла на растеж на косъма.

 • Какво провокира ефективността на лазерната епилация?

Терапевтичното действие на лазерните системи за епилация се основава на способността на пигмента меланин в космите да поглъща лазерната светлина и да я преобразува в топлинна. Следователно колкото по-голямо е количеството на пигмента, толкова по-ефективно е лазерното въздействие.  Оттук и предизвикателствата пред лазерната епилация при хора със светли косми и тъмна кожа.

 

 • Светлите косми и лазерната епилация.

  Светлите косми са по-трудни за трайно отстраняване, тъй като абсорбират по-малко лазерна светлина. Количеството на пигмента  в червените и светлорусите косми е по-малко – съответно по-малък е ефектът на лазерното действие. Сивите и белите косми пък не съдържат меланин и при тях няма възможност за абсорбиране на лазерната светлина и преобразуването й в топлина. Третирането в този случай е неуспешно. На предизвикателството за трайно отстраняване на светли и тънки косми съвременните технологии предлагат апаратури, които работят с по-къса дължина на вълната и по-мощен импулс на въздействие. За „златен стандарт“ при епилация на тънки и светли косми е признат Александрит 755 nm. Той се смята и за най-ефективния лазер при третиране на светла кожа ( I-IV фототип).

 

 • Тъмната кожа и лазерната епилация.

  Тъмната кожа е по-уязвима при лазерно третиране. Заради повишените нива на меланин  при нея се увеличава  рискът от увреждане на епидермиса и поява на хиперпигментации. За да се избегнат усложненията, се използва лазер с по-голяма продължителност на импулса. Този избор гарантира максимална сигурност и ефективност на обезкосмяването. Необходимо е също адекватно охлаждане по време на процедурата, както и използване на слънцезащитни продукти след терапията. Най-сигурният лазер за третиране на тъмни типове кожа (V-VI фототип) е Nd: YAG 1064 nm.  Тази дължина на вълната прониква най-дълбоко в кожата от всички дължини, използвани за лазерна епилация, и дава възможност за разрушаване и на най-дълбоко разположените космени фоликули.

 

 • Татуировките и лазерната епилация.

  Отстраняване на окосмяване върху татуировки не се препоръчва, тъй като цветът, а не космите ще привлече лазерния лъч, а татуировката ще се заличи. Дерматолозите не препоръчват лазерна епилация близо до бенки, тъй като съществува риск от злокачествени промени. Заради опасност от увреждане на зрението не се извършва епилация близо до очите. Макар че няма доказани противопоказания, дерматолозите не препоръчват лазерна епилация и по време на бременност. Тъй като в този период се променя хормоналния баланс, възможността за поява на пигментации след лазерна епилация се увеличава.


nose-new-1200x628.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Нехирургична ринопластика. Моделиране на носа с хиалуронова киселина.

Неоперативната ринопластика е естетична процедура, която позволява да се коригира непропорционалността на носа без скалпел и с минимален риск за пациента. Една от най-ефективните нехирургични техники е моделирането на носа с хиалуронова киселина, известно на специалистите по естетична медицина като 3-точкова ринопластика. Процедурата позволява да се извърши корекция на най-типичните несъвършенства на носа – ниско разположен корен (намира се между двете очни орбити), гърбавина на носа, увисване на връхчето на носа. Това са и трите точки, в които се инжектират филъри с хиалуронова киселина.

Предимства на 3-точковата нехирургична ринопластика:

– процедурата трае 15 минути и е безболезнена, не е необходима анестезия;
– минимален е рискът за пациента;
– няма белези след третирането;
– не е необходим възстановителен период.

Как протича неоперативната ринопластика с хиалуронова киселина?

След проведената консултация, специалистът по естетична медицина отбелязва 3-те анатомични точки, които са и зоните за въвеждане на филърите. Изборът на филъри е от изключително значение – ако филърите с хиалуронова киселина имат добавен лидокаин, не е необходимо да се използва допълнително крем за обезболяване. Това би спестило някои нежелани ефекти, тъй като геловете за анестезия могат да повишат риска от отоци и кървене, както и да нарушат контурите, подлежащи на корекция. Основно правило на нехирургичната ринопластика е да се минимизира вмешателството в анатомията на носа и уврежданията на меките части. Това спомага да се избегнат отоци и други нежелани ефекти и гарантира получаването на естествени резултати. Друго правило при нехирургичната ринопластика е да се избягват препарати, които стимулират производството на колаген и създават възможност за поява на белези. Затова от първостепенна важност е да се избере квалифициран специалист, който добре познава анатомията на носа, качеството на продуктите по естетична медицина и техниките за поставянето им.

Какви са резултатите след нехирургичната ринопластика?

Резултатите са видими веднага след процедурата, а ефектът се съхранява 9-12 месеца. Все пак трябва да се отчита, че продължителността на постигнатите резултати зависи както от типа на използваните филъри, така и от индивидуалните особености на пациента (ниво на физическа активност и скорост на метаболизма). Пациентът трябва да е информиран, че след терапията носът на практика се уголемява. Това обаче визуално не е забележимо, единствено лицето става по-хармонично.

         

Възможни ли са усложнения след нехирургичната ринопластика?

Нежелани ефекти са възможни. Ако филърите не са поставени добре, може да възникне нарушение на циркулацията на кръвта, да се наблюдават анормални контури на носа, кръвотечение, синини, болка. Макар и крайно рядко, съществува риск от увреждане на зрението. Този риск може да бъде избегнат чрез правилно въвеждане на препарата близо до костите, минимални количества на инжектирания препарат, бавно въвеждане на пълнителя и отлично познаване на анатомията на носа.

Всеки ли може да се подложи на нехирургична ринопластика?

Този тип ринопластика не е подходящ за корекция на тежки случаи на изкривяване на носовата преграда или нарушаване на функциите на носа. Затова неоперативната ринопластика не се явява алтернатива на хирургичната.

Моделирането на носа с хиалуронова киселина е противопоказно за бременни и кърмещи жени, за пациенти с кожни заболявания в остра и хронична форма, както и за алергичните към някоя от съставките на дермалните филъри. Проблеми могат да възникнат и при пациенти с прекалено тънка кожа или при нереалистични очаквания за корекция на носа.


Beautiful-Lips.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Филърите с хиалуронова киселина са най-често използваният и предпочитан продукт при третиране на устни. Това е така заради техния профил на безопасност и биоразградимостта им. Когато уголемяването и възстановяването на устните е извършено професионално, налице е двустранен ефект: попълване на загубения обем и подобряване на структурата на устните.

В изследване, направено през 2009 година, се констатира, че с хиалуроновите филъри може да се постигне петстепенно подобрение на устните:

 1. Пропорционален размер на устните, които съответстват на лицето,
 2. Пропорционално уголемяване на горната и долната устна,
 3. Ясен и добре очертан контур на устните,
 4. Отчетлив и ясен Купидонов лък и добре конструиран междинен улей между носа и горната устна (philtrum),
 5. Попълване на ъгълчетата на устните за поддръжка на страничната визия на устата.

Проучването констатира, че преди процедурата за увеличаването на устните 32-48% от пациентите имат очаквания за горните промени и ги намират за адекватни. След третирането делът на удовлетворените нараства значително до 80-90% от пациентите.

Разумно инжектиране на ниска доза невромодулатор около устните може да подобри периоралните набраздявания, тъй като може да се намали отпускането на ъгълчетата, а също да се усили продължителният ефект на филърите.

Уголемяване на устни, Пловдив, клиника DermaPlus     Уголемяване на устни, Пловдив, клиника DermaPlus


Neoperativna-lazerna-blefaroplastika-1200x627.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Интересът към неинвазивните и минимално инвазивните процедури за възстановяване и подмладяване на периорбиталната (околоочната) зона в последните години бележи ръст. От една страна, съвременните лазерни технологии са доказали ефективността и безопасността си за подобряване и стягане на кожата. От друга, възстановяването е по-бързо, тъй като отсъстват хирургически разрези, а усложненията след терапията  са минимални.

 Лазерната блефаропластика  – какво представлява и за какво се използва?

Кожата на клепачите е една от най-нежните структури на лицето. Ето защо именно клепачите са сред най-уязвимите участъци на лицето в процеса на стареене. От най-ранна възраст тази област е подложена на множество механични фактори. С възрастта под въздействие на гравитационните сили кожата на клепачите се отпуска, очите се притварят, образуват се бръчки. В резултат на недоспиване, нездравословно хранене и начин на живот се появяват торбички и тъмни кръгове под очите.

Неоперативната лазерна блефаропластика е ефективен метод за възстановяване и подмладяване на кожата в зоната около очите  с помощта на съвременните лазерни технологии. Тя е нехирургична алтернатива на традиционната оперативна пластика в периорбиталната област и се използва за:

 • корекция на отпуснатите клепачи и стягане на кожата на горния и долния клепач,
 • заличаване на бръчките около очите,
 • лифтинг на кожата около очите,
 • премахване на торбички и тъмни кръгове под очите,
 • корекция на линията на веждите.

Лазерната блефаропластика – ефектът на фракционните лазерни системи

Лазерните технологии са доказали ефекта си за подмладяване и стягане на кожата, заличаване на белези и петна, както и премахване на актиничните увреждания на кожата.

Първоначално лазерите за подмладяване са нефракционни аблативни CO2 лазери. Резултатите при тях са  отлични , но рискът от белези, хиперпигментация, ектропион (деформация на клепачите) с последващо прекомерно сълзене на очите е сериозен. Аблативните лазери освобождават голямо количество енергия в третираната кожна повърхност. По този начин, при всяко преминаване на лазерния лъч по кожата, прецизно се отстранява най-външният и слой. Кожата заздравява за определено време, като се образува нова тъкан с по-голямо количество колаген .

Нефракционните  неаблативни лазери са по-сигурни, но с по-слаба ефективност. Неаблативните лазери използват по-малко енергия и въздействат върху дермата, като стимулират образуването на колаген, но без да премахват повърхностния слой на кожата. Това спомага за по-бързото заздравяване на кожата и по-малката вероятност от възникване на усложнения.

С появяването на фракционните лазерни системи  подмладяването и възстановяването на кожата става постижимо и е с минимален риск от усложнения. Концепцията за фракционните лазери е описана за първи път през 2004 година и оттогава се прилага както при аблативните, така и при неаблативните системи.  По същество фракционните лазери доставят лазерен лъч в пикселарен модел, като създават зони на нараняване, обградени от островчета от незасегната кожа.  С други думи, въздейства се само в определени участъци на кожата, които са заобиколени от здрава кожа. Затова този модел на действие на лазерния лъч прави третирането по-малко травматично. Изследванията доказват също, че аблативният  фракционен CO2 лазер заличава ефективно хирургични и травматични белези.

Лазерната блефаропластика с аблативен фракционен СО2 лазер:

Неоперативната лазерна блефаропластика е един от най-ефективните методи за корекция на бръчки около очите и стягане на кожата.

Предимствата са:

 • отсъствие на оперативно вмешателство – хирургични разрези и кръвотечение,
 • кратко време за възстановяване – до 2 седмици,
 • минимално травматично влияние на тъканите,
 • отсъствие на необходимост от обща анестезия,
 • отсъствие на отоци и синини след процедурата,
 • ефектът се запазва в продължение на 1,5 -2 години, като при пациенти с по-дебела кожа ефектът за подмладяване може да трае няколко години.

Клиниката по естетична дерматология и лазерна терапия DERMAPLUS разполага с най-съвременните лазерни технологии за подмладяване и възстановяване на клепачите и зоната около очите, както и на кожата на цялото лице.


Lechenie-na-Melazma-1200x628.jpg

Notice: Undefined variable: dash in /home/dermaplu/dermaplus.bg/wp-content/themes/medicare/views/post-list-standard.php on line 75

Лечение на Мелазма в Пловдив

Мелазмата може да избледнее сама.  Това обикновено се случва, когато тъмните петна са получени по време на бременност или пък се спре приемът на противозачатъчните, провокирали мелазма.

Някои хора обаче имат мелазма от години. Дерматологът е този, които трябва да постави диагнозата, да установи дълбочината на пигментацията  и да назначи подходящото лечение.

Могат да се използват следните терапии за лечение на мелазма:

 • Продукти за просветляване на кожата и за заличаване на мелазмата, препоръчани от лекар дерматолог. Това са медицински кремове, гелове и течности, в които са вложени лекарства за избелване на кожата (хидрохинон, третиноин, кортикостероид, азелаинова и коджикова киселина)
 • Дерматологични процедури – лазерна терапия, химически пилинг, микродермабразио. Процедурите могат да бъдат назначени само от квалифициран дерматолог, който ще ви обясни и какви са странични ефекти по време на терапията.

Мелазмата може да е упорита. Понякога са необходими няколко месеца от лечението, за да се види подобрение. След като се изчисти мелазмата, може да се наложи провеждане на поддържаща терапия. Тя  се назначенава за да предотврати връщането на мелазмата. Обикновено се препоръчват кремове, които потискат синтеза на меланин и предпазват от появата на нови тъмни петна. Те са козметични препарати, съдържащи патентовани  молекули с различен ефект: блокиращи синтеза на меланин, подтискащи васкуларизацията и влияещи на фибробластната активност. Други съставки в козметиката против мелазма са нисък процент алфа- и бета -хидрокси киселини, транексамова киселина, витамин С, антиоксиданти, и други. По време на лечението на мелазма е много важно правилното използването на широкоспектърни фотозащитни кремове с висок фактор на защита.Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus


Дерматологична клиника в Пловдив

Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в Пловдив
Работно време


ПОН-ПЕТ
14:00 – 19:00
СЪБ
9:00 – 14:00
НЕД
ПОЧИВЕН ДЕН

Запиши час


Информация за контакт

+359 888 388 353


dermaplusbg@gmail.com


Пловдив, ул. „Сан Стефано„ 97


Виж на картата