Лазерно премахване на татуировки и перманентен грим в Клиника DermaPlus, Пловдив

Мнозина от хората, които имат татуировки или перманентен грим, в един момент започват да изпитват желание да ги отстранят. Причините за това са разнообразни и индивидуални – възможно е рисунките да са поставени в тийнейджърска възраст и вече не са харесвани както преди, може да са некачествени или пък просто да е време да бъдат заменени с други. Проучванията в последните години показват, че сред основните мотиви за премахване на татуировки са важни събития в живота, нова работа, проблеми с облеклото и др.

За щастие на всички неудовлетворени от направените в миналото татуировки, паралелно с поставянето на татусите се развиват и техники за тяхното отстраняване. Процесът по премахване на татуировки е труден и продължителен, като в миналото са се използвали и доста екстравагантни начини за отстраняване на мастилото – инжектиране на екстракти от вино, лайм, чесън и даже екскременти от гълъб. Към днешна дата най-ефективният и безопасен начин за премахване на татуировки са лазерните системи Q-switch.

Какъв е механизмът на лазерното премахване на татуировки?

Татуировките се състоят от пигмент, изкуствено въведен в кожата. Всички пигменти имат специфичен светлинен спектър на поглъщане. Затова лазерът трябва да предаде точната светлина на поглъщане от пигмента. Различните оцветители изискват различни цветове на лазерния лъч. Именно затова всяко премахване на татуировки е индивидуално и трябва да бъде съобразено със спецификите на рисунката.

Например, червената светлина поглъща по-силно зеления пигмент. Жълтото, зеленото и флуоресцентното мастило са по-голямо предизвикателство за отстраняване в сравнение с черно и синьо мастило. Процедурата по премахване на татуировки е по-трудна при пресните татуси, тъй като те съдържат висока концентрация на титаниев диоксид, който е високо отразяващ. Лазерното третиране разбива на малки частици пигмента. Тези малки частици се изхвърлят от организма, благодарение на фагоцитиране от макрофагите.

Какво представляват лазерите Q-switch?

Лазерите Q-switch се смятат за златен стандарт в процедурите по премахване на татуировки. Мощността и продължителността на лазерния импулс са важни параметри, защото мощните и кратки импулси са по-безопасни и по-ефективни за премахване на татуировки.

При Q-switch лазерите излъчването е такова, че оцветителите поглъщат импулсите много по-силно от съседните елементи на кожата. При поглъщането на лазерните импулси гранулите на оцветителите се разбиват на микроскопични частици, без да увреждат околната тъкан. Клетките на имунната система улавят тези частици и постепенно ги елиминират в рамките на няколко седмици след процедурата.

Предимство на нашата лазерна система за премахване на татуировки е и това, че лазерното петно е квадратно. По този начин равномерно се разпределя енергията на импулсите и се гарантира в по-голяма степен безопасността на терапията. Има няколко основни типа лазерни системи Q-switch, като всяка от тях е ефективна за премахване на татуировки в различен диапазон от цветния сектор. Многоцветните татуировки почти винаги изискват използване на 2 или повече дължини на вълната. Новите поколения лазерни системи от семейството на Q-switch позволяват комбиниране на няколко дължини на вълната и могат да премахват еднакво ефективно всички цветове. В това отношение работещата в медицински център „Dermaplus” лазерна система за премахване на татуировки на Quanta System е комбинация от 3 дължини на вълната и е единствената по рода си в страната:

  1. Q-switch Nd:Yag: 532 nm – Този лазер създава зелена светлина с високо поглъщане от червени, оранжеви, лилави и по-слабо от жълти пигменти. Тази дължина на вълната се отличава и с високо поглъщане от меланина, затова е подходящ за заличаване на пигментации и соларни петна.
  2. Q-switch Ruby: 694 nm – Този лазер създава червена светлина, която се поглъща от зелените и тъмните оцветители на татуировките. Това е най-добрата дължина за премахване на синьо мастило. Тъй като този тип лазер има висока абсорбция от меланин, оказва добър ефект и при лечението на промяна в пигментацията на пациенти с бяла кожа.
  3. Q-switch Nd:Yag: 1064 nm – Този лазер създава светлина, близка до инфрачервената, и се поглъща от всички тъмни пигменти на мастилото. Затова е подходящ за премахване на татуировки в черни, кафяви, сиви, тъмносини цветове. Тази дължина на вълната слабо се абсорбира от меланина и затова този лазер е подходящ за хора с по-тъмна кожа.

Комбинацията от тези три дължини на вълните в Q-switch режим дава възможност за премахване на татуировки с различен цвят.

Колко процедури са необходими за постигане на финалния резултат?

Пълното премахване на татуировки е продължителен процес, който изисква постоянство и поредица от терапии. Броят на процедурите и интервалът между тях зависи от различни параметри, включващи например третираното място и цвета на кожата. Например, едно премахване на татуировки по крайниците отнема по-дълго време. Препоръчва се промеждутъкът между две терапии да е от 4 до 7 седмици.

Успешното премахване на татуировки е строго индивидуален процес и зависи от типа на кожата, локацията на татуировката, цвета на мастилото, количеството на оцветителя, регенеративните способности на отделния индивид и начина на поставяне на рисунката.

Всеки отделен пациент, решил да се подложи на серия процедури по премахване на татуировки в медицински център DermaPlus ще получи индивидуална консултация с нашите висококвалифицирани специалисти, по време на която ще бъде изработена индивидуална схема и график, гарантиращ оптимален резултат според спецификите на случая. По време на предварителните консултации нашите професионалисти ще установят типа на кожата ви, големината и цвета на татуировките, които искате да премахнете, както и индивидуалните особености на здравословното ви състояние – предразположености, алергии и потенциални слаби места, с които трябва да се съобрази процесът по премахване на татуировки. В зависимост от тези предпоставки, за вас ще бъде назначен оптимален ход за действие при третирането на кожните участъци, който да е максимално щадящ за здравето ви и същевременно да ви гарантира резултатите, към които се стремите.

Има ли болка по време на процедурата?

Процедурата по премахване на татуировки не е болезнена, но не може да се опише и като особено комфортна за пациентите. Мнозина от тях я определят като по-неприятна в сравнение със самото поставяне на рисунките, а усещането се сравнява с парене или ожулване на кожата.

Поради тази причина, можем да предложим на нашите пациенти да се възползват от опцията за обезболяване на процедурата по премахване на татуировки в медицински център DermaPlus. Тази възможност също ще бъде обсъдена с нашите специалисти и ще бъде назначена според желанието и индивидалния праг на болка на всеки пациент. Самото обезболяване се извършва посредством външно приложение на обезболяващ крем върху участъците на кожата, които предстои да бъдат третирани с лазер.

Препоръки сред терапията за премахване на татуировки

Веднага след процедурата по премахване на татуировки се получава лек оток на третираното място, като кожата там избледнява. Зачервяванията в съседните участъци обикновено преминават в рамките на 24 часа, а в третираните зони се появяват корички, които се излющват за около 14 дни. Самият пигмент на татуировката може да се намери в коричката. Избледняването на татуировката започва да се забелязва с просто око в рамките на следващите 8 седмици. Възможно е в хода на терапията да се назначи и антибиотично лечение, макар че лазерните апликатори са стерилни и няма необходимост от такова.

Възможни ли са странични ефекти и усложнения при процедурата по премахване на татуировки?

За част от пациентите, подложили се на премахване на татуировки с Q-switch лазер, могат да се наблюдават временни промени в пигментацията на кожата. Пигментните петна изчезват в рамките на няколко месеца, като се прилагат и широкоспектърни слънцезащитни продукти. Ако пациентът е склонен към пигментации, се препоръчват по-дълги интервали между отделните терапии. Пациентите с келоиди трябва да бъдат предупредени за повишен риск от образуване на белези на третираните участъци от кожата.

В течение на процедурата по премахване на татуировки не е изключена и проява на алергични реакции, тъй като Q-switched лазерите активират мастилото. Могат да се появят зачервявания и сърбежи след терапията – особено когато мастилото е червено или жълто, тъй като в тези оцветители се съдържат живачен сулфид и кадмиев сулфид.

Противопоказания за лазерно премахване на татуировки и пигментни петна:

  • Бременност и кърмене
  • Прием на антикоагуланти и лекарства, които са фотосенсибилизатори
  • Склонност на организма да образува келоиди и хипертрофични цикатрикси
  • Алергия към пигментите на татуировката
  • Остро инфекциозно заболяване или имуносупресивна терапия

За всички ваши възникнали въпроси, коментари и неясноти във връзка с тази или която и да е друга процедура, предлагана в медицински център DermaPlus, екипът ни остава на ваше разположение, както в секцията за въпроси на нашия уебсайт, така и на място на адрес: гр. Пловдив, ул. „Сан Стефано“ 97.


Намери ни на Адрес:

Пловдив, ул. „Сан Стефано“ 97

Запази час на: 0888 38 83 53