Съдовите лезии са едни от първите дерматологични проблеми, третирани с лазери. Още през 1963 г. Goldman използва дългоимпулсен Nd:Yag (1064nm) лазер за лечение на хемангиоми и naevus flammeus (PWS naevus или червени родилни петна). В последните години с развитието на лазерните технологии терапията за премахване на капиляри, лечение на хемангиоми и третиране на всякакви съдови образувания става много по-ефективна, безопасна и максимално щадяща за пациента. Напредъкът в лазерните технологии доведе до революция в третирането на разширени кръвоносни съдове, спукани капиляри, ангиоми, ангиокератоми и т.н., както и в успешното лечение на хемангиоми, PWS naevus (червени родилни петна) и други несъвършенства по кожата.

Добре планираното и проведено премахване на капиляри и лечение на хемангиоми има потенциала да разреши тези проблеми, като по този начин да подобри общото състояние на кожата, да повиши самочувствието на пациента и да подобри неговото цялостно себеусещане. Лазерните терапии за премахване на капиляри, лечение на хемангиоми и разширени кръвоносни съдове в дерматологична клиника DermaPlus са най-лесния, сигурен и безопасен начин да се сбогувате с неприятните съдови образувания и да започнете да се наслаждавате на перфектния вид на кожата си.

Механизъм на действие:

Ефективното повлияване на кожни съдови образувания, трайното лечение на хемангиоми и премахване на капиляри се базира на принципа на селективната фототермолиза. Основната цел за лазерното лъчение е оксихемоглобинът, който се намира в еритроцитите (червените кръвни телца), които циркулират чрез кръвоносните съдове. След поглъщането на лазерното лъчение, то се трансформира в топлинна енергия, която дифундира към стената на кръвоносните съдове, предизвиквайки селективна фотокоагулация и тромбоза на кравоносния съд. Вследствие на тези микроувреждания се активират процесите на разграждане и резорбция на съдовите стени.

Нежеланите кръвоносни образувания се третират най-успешно със следните лазерни дължини: 542, 585, 595,1064nm. Лазерните вълни с дължина от 500 до 600nm се абсорбират най-силно от оксихемоглобина, но те проникват по-повърхностно и не са ефективни при обработка на по-дълбоко разположени съдове, като тези по тялото и особено по краката.

Лазерното лъчение с дължина 1064nm е по-болезнено и при работа с голямо петно може да предизвика атрофични белези, особено в областа на носа. Тази дължина (1064 nm) обаче има и редица преимущества:

  • най-дълбоко проникване в тъканите и най-голяма ефективност при обработка на дълбоко разположени съдове
  • възможност за третиране не само на червени, но също така и на синьо-зелени съдове
  • безопасност при прилагане върху по-тъмна кожа
  • липса на риск от предизвикване на пурпура и хипопигментации.

Защо в нашата клиника извършваме премахване на капиляри и лечение на хемангиоми с Quanta System 585 и Duetto MT Evo?

Лазерната система на Quanta System 585 и Duetto MT Evo са одобрени от FDA за премахване на телеангиектазии (съдови звезди), придобити и вродени ангиоми, лечение на хемангиоми, PWS naevus или naevus flammeus (червени родилни петна), премахване на капиляри и вени с размер до 4mm, розацея, еритроза, пойкилодермия, васкуларизирани белези и пресни стрии.

Quanta System 585 е златен стандарт за премахване на повърхностни съдове и съдови образувания.  Със своята иновативната D-wmops TM технология това е първият лазер, който може да излъчва същата дължина на вълната на багрилен лазер, както в непрекъснат, така и в импулсен режим. Това позволява да се извършва лечение без пурпура (кръвоизливи) и с минимален възстановителен период

С лазера Quanta 585 лечението на съдови лезии се подобрява поради по-голямата дълбочина на проникване, като почти се удвоява спрямо тази на KTP (532 nm).  Допълнително предимство е по-ниската епидермална абсорбция на меланин, която е с 50% намалена спрямо KTP лазерите. Поради тези причини лечението може да се извърши с подобрена селективност, което води до по-малко увреждане на епидермалния меланин, по-добра поносимост на третиране при по-тъмни кожи и повишено енергийно доставяне до целевите хромофори. Вследствие на това се наблюдава по-ефективна коагулация и загряване на съдовата стена, което води до по-трайни резултати.

Допълнителният  скенер осигурява бързо обработване на големи кожни повърхности. Това дава възможност  за лесно и прецизно третиране на обширни васкуларни лезии, дисхромии, пресни стрии и фотоувредена кожа. Различните режими на работа на скенера създават възможност за безопасно лечение на много плътни съдови образувания, при които рискът от изгаряне е повишен.

С миксираната технология на Duetto MT Evo се използват последователно две дългоимпулсни дължини на вълните – 755nm и 1064 nm. Хемоглобинът абсорбира лазерната вълна с дължина 755nm и се превръща в метхемоглобин. Метхемоглобинът поглъща лъчението с дължина 1064nm три пъти по-ефективно от хемоглобина. Миксираната технология за лечение на хемангиоми и премахване на капиляри намалява необходимата доза от енергия на лазерното лъчение с 30% в сравнение със самостоятелното използване на 1064nm. Това редуцира термичното натоварване на тъканите и съответно риска от странични ефекти при премахване на капиляри и лечение на хемангиоми е минимален.

Наличието на контактно охлаждане със сапфир предпазва епидермиса от загряване и свежда до минимум вероятността от изгаряне по време на процедурата по лечение на хемангиоми и премахване на капиляри. Миксираната технология е най-ефективна при премахване както на червени, така и синьо-зелени съдове, разположени по краката.

Продължителността на процеса по лечение на хемангиоми и премахване на капиляри до голяма степен зависи от някои специфики на индивидуалния случай като например броя и големината на съдовите образувания, които ще бъдат третирани, състоянието на кожата, реактивността на организма и т.н. Нашите дерматолози ще консултират подробно всеки един пациент като проявят необходимото внимание към всички детайли на случая му, за да изготвят най-добрата схема за лечение и да предвидят нужното време и брой процедури за постигане на оптимален краен резултат. Най-общо казано, целият процес по успешно лечение на хемангиоми и премахване на капиляри може да отнеме различно време.

При кои пациенти тази терапия не се препоръчва?

Въпреки усъвършенстваната и оптимизирана технология, терапията за третиране на вродени и придобити съдови образувания, премахване на капиляри и лечение на хемангиоми не е желателно да се прилага върху някои групи пациенти със специфики в общия здравословен статус. След подробна консултация нашите дерматолози ще ви информират своевременно, ако вашето състояние е противопоказно за извършване на лазерните процедури, но можете още сега да се запознаете с някои състояния, които правят  лазерната терапия за премахване на капиляри и лечение на хемангиоми непрепоръчителна за вас.

Лазерната терапия за премахване на капиляри и лечение на хемангиоми е противопказана при пациенти с:

  • тежки сърдечно-съдови заболявания
  • карциномни заболявания
  • склонност към тромбози
  • венозна недостатъчност
  • бременност и кърмене

Колко процедури са необходими?

За пълно изчистване на съдовете, премахване на капиляри и лечение на хемангиоми са необходими няколко на брой терапевтични сесии. Значение за продължителността на лечението при отделните пациенти могат да имат вида на съдовите увреждания, дълбочината, големината и разположението им, типа кожа, общото здравословно състояние, вредните навици и приема на определени медикаменти.

Важно е да се знае, че резорбцията на съдовете е различна при различните хора и затова интервалът между терапевтичните сесии при премахване на капиляри и лечение на хемангиоми може да бъде от няколко седмици до два месеца. Трябва да се отбележи, че капилярите по лицето имат склонност да се появяват отново във времето и пациентът трябва да е подоготвен за това обстоятелство. Именно затова се препоръчва изработване на индивидуален план на третиране на проблемните области, премахване на капиляри и лечение на хемангиоми.

Има ли някакви ограничения след процедурата по премахване на капиляри и лечение на хемангиоми?

Има някои важни подробности, които трябва да имате предвид след процедурата по третиране на съдови образувания, премахване на капиляри и лечение на хемангиоми. Първото е, че поне три дни трябва да се избягват горещи бани и процедури със загряващ ефект. Трябва да се избягват също така физически упражнения, тъй като те повишават кръвния поток и могат да предизвикат проблеми в третирания съд. Използването на фотозащита с висок фактор е препоръчителна в продължение на шест седмици, след като се подложите на третиране на съдови образувания, премахване на капиляри и лечение на хемангиоми.

predi-premahvnave-na-kapilqri-na-lice1      

predi-premahvane-na-hemangiomi       sled-premahvane-na-hemangiomi

predi-terapiq-za-kapilqri       sled-premahvane-na-kapilqri


Намери ни на Адрес:

Пловдив, ул. “Сан Стефано” 97

Запази час на: 0888 38 83 53

Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в Пловдив


Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в ПловдивРаботно време

ПОН-ПЕТ
14:00 – 19:00
СЪБ
9:00 – 14:00
НЕД
ПОЧИВЕН ДЕН

+359 888 388 353

dermaplusbg@gmail.com

Пловдив, ул. “Сан Стефано“ 97

Запиши си час!


Виж в Google Maps