Лечение на акне и розацея

Лечение на акне и розацея

Акнето е заболяване на мастните фоликули, изразяващо се в повишена мастна секреция, нарушена кератинизация на фоликулите и образуване на комедони, възпалителни папули, постули, абцеси и цикатриси. Ако тези симптоми се игнорират и не се прибегне до навременно и правилно лечение на акне, те биха могли да се обострят и да оставят трайни белези по лицето и тялото на засегатия.

Най-честите грешки при лечение на акне

Причини за поява на акне

Най-често и най-силно акнето се проявява в пубертета. Различни причини могат да доведат до развитието му, поради което и методите за лечение на акне варират според случая и преценката на дерматолога. Причините за появата не акне могат да бъдат най-общо разделени на вътрешни и външни.

Вътрешните включват генетични фактори, обуславящи повишена мастна секреция, неврогенни и хормонални нарушения, прием на определени видове медикаменти, и др.
Външните, от своя страна, най-често са неподходяща или нискокачествена козметика, използване на минерални масла, катрани, прекомерно излагане на UV-светлина и др.

Преди да се пристъпи към каквито и да било процедури по лечение на акне, от решаваща важност е най-напред правилно да се определят причините, довели до неговата поява. За всеки отделен индивид причината, породила или провокирала заболяването, може да бъде различна. Това налага и прилагането на строго индивидуален подход при самото лечение на акне при всеки отделен пациент.

Задача на нашите професионалисти–дерматолози е да обърнат детайлно и специално внимание на всеки отделен пациент и да определят какви са неговите предразположености и влошаващи фактори, след което да изработят индивидуален план за лечение на акне, отговарящ на специфичните нужди на конкретния пациент. Те ще проследят хода на заболяването и резултатите от процедурите за лечение на акне, докато не се постигнат оптималните резултати.

Едно адекватно и правилно проведено лечение на акне не само ще подобри състоянието на кожата ви и цялостния ви здравословен статус, а и ще спомогне за повишаване на вашето самочувствие и качество на живот. Не само в пубертета, но особено тогава, добрият външен вид е предпоставка за по-голяма самоувереност и по-пълноценен социален живот, лишен от притеснения и несигурност. Избирайки лечение на акне в DermaPlus, вие ще инвестирате време и усилия в цялостна промяна на начина, по който виждате себе си.

Защо е важна консултацията с дерматолог за лечение на акне?

След консултация с д-р Магдалина Гюрова – висококвалифициран професионалист от дерматологична клиника DermaPlus, ще ви бъде изработена индивидуална терапевтична схема за лечение на акне, която включва адекватна комбинация от следните компоненти:

  • насоки, съвети, подходящ режим и медицинска козметика за поддържане на кожата и лечение на акне в домашни условия
  • избор на локално лечение на акне чрез използването на кератолитици, антибиотици, антисеборейни препарати и други, подходящи за случая ви, медикаменти
  • избор на правилно системно лечение на акне, което може да включва ретиноиди, антибиотици, хормонални препарати, антиандрогени и витамини, в зависимост от нуждите и спецификите на всеки отделен случай
  • извършване на дерматологични процедури за намаляване на оплакванията и предотвратяване на появата на белези. Част от тези процедури биха могли да включват химически пилинги, микродермабразио, лазерно лечение на акне, ултрафонофореза и др.

Какво е розацея?

Розацеята, от своя страна, е хронично възпалително заболяване на кожата, засягащо предимно лицето, очите и деколтето.

Типично е зачервяването на кожата и образуване на разширени повърхностни кръвоносни съдове по носа, бузите, челото и брадичката. По-склонни към розацея са хората със светла кожа. Жените като цяло са по-податливи на болестта, но при мъжете тя протича значително по-тежко.

Причини за розацея

Тъй като зачервяването е типичната проява на розацеята, специалистите считат, че основната причина за заболяването се крие в кръвоносните съдове. Вътрешни и външни фактори като генетична предопределеност, стрес, инфекции, както и някои видове вътрешни болести могат да провокират появата на розацея. Заболяването има тенденция да се влошава след злоупотреба с пикантни храни, както и при наличие на рязка промяна в климатичните условия.

Лечение на розацея

Ако остане игнорирана и нелекувана, болестта може да се влоши, а рискът от оставане на трайни последици и белези по тялото е голям. При задълбочаване на заболяването може да се придружава от червени и възпалени пъпки по различни части от тялото на пациента. Затова, в случай че забележите такива симптоми, които упорито да се повтарят във времето, то имайте предвид, че консултацията със специалист дерматолог е не просто желателна, а напълно наложителна.

Дерматолозите в клиника DermaPlus внимателно ще проследят състоянието ви, ще поставят точна диагноза и ще изберат най-правилния и щадящ метод, чрез който да помогнат на организма ви да се справи с болестта. Това ще възвърне нормалния, спокоен и свеж вид на кожата ви и ще ви помогне да се отървете от естетическия и физически дискомфорт, свързан с нейните проявления.
При по-леките форми на розацея е достатъчно прилагането на локална терапия, която е безобидна и в същото време доста ефективна. Съвременните лазерни технологии също гарантират отлични и дълготрайни резултати при лечение на акне и розацея. Която и терапия за лечение на акне и розацея да ви бъде изписана, тя ще щади здравето ви и ще свежда до минимум появата на усложнения.


Намери ни на Адрес:

Пловдив, ул. „Сан Стефано“ 97

Запази час на: 0888 38 83 53