Мезотерапия в Дерматологична Клиника DermaPlus в Пловдив

Процедурата мезотерапия, известна още и с наименованието „интрадермална терапия”, не е просто поредната техника, а представлява изцяло нова философия за лечение. За първи път през 1952 г. френският лекар д-р Мишел Пистор (1924-2003) въвежда този метод, като първоначално го прилага в лечението на различни ревматологични и травматологични заболявания на своите пациенти. През 1958 г. д-р Мишел Пистор публикува клиничните си проучвания, в които за първи път въвежда термин Мезотерапия. През 1987 г. този метод се приема от Френската Академия по Медицина като интегрална част от традиционната медицина. В наши дни над 18 000 лекари от цял свят прилагат тази техника в практиката си.

Процедурата мезотерапия безспорно се нарежда сред най-ефективните методи в битката срещу целулита и остаряването на кожата. В полето на естетичната медицина в наши дни, мезотерапия се прилага за стягане и лифтинг на лицето и тялото. Доказан е отличният й ефект при упорити проблеми като локализирани мастни натрупвания, стрии, косопад, акне и пигментация.

Най-общо казано, подлагането на мезотерапия помага на много съвременни жени и мъже на всякаква възраст да изглеждат и да се чувстват добре в кожата си, да се сбогуват с някои свои естетически несъвършенства или здравословни проблеми, да подобрят самочувствието си и да изпитват така желаното удовлетворение от образа, който виждат в огледалото.

Какво представлява процедурата мезотерапията?

Мезотерапията е серия от микроинжекции, които апликират различни „коктейли” в слоевете на кожата. Реално при прилагане на мезотерапия инжектиранията се правят в различен кожен слой – в епидермиса, в дермата или в хиподермата, в зависимост от третирания проблем и търсения резултат. Убожданията се правят през различни интервали в повърхността на кожата, като те могат да варират от 0.5 см. до 2 см., и на различна дълбочина – от 1 мм. до 10 мм. Използват се тънки игли – 27,30G или 32G, които са с дължина съответно между 4 мм. и 10 мм.

Когато на пациента се прилага мезотерапия, в кожата му се вливат различни по вид и състав „коктейли” от хиалуронова киселина, витамини, аминокиселини, антиоксиданти, липолитични съставки, ензими. Тяхната цел е да регулират метаболизма на клетките и да спомогнат за тяхното максимално подмладяване и възобновяване. Коктейлът намалява образуването на свободни радикали, които увреждат структурата на клетката и стимулира нормалното обновяване на епидермиса и дермата. Инжектирането се извършва ръчно или със специални пистолети, като решението за метода ще бъде взето по преценка на нашите специалисти след предварителна консултация и уточняване на всички подробности за индивидуалния случай на пациента.

Как и на кои части на тялото може да се приложи мезотерапия?

Мезотерапия може да се приложи ефективно и безопасно върху всички части и проблемни зони на тялото. Тази процедура има универсално приложение, защото постига доказано подобрение при много и разнообразни проблеми с кожата и тъканите на пациента. В областта на естетичната медицина подлагането на мезотерапия е доказан метод за стягане и лифтинг на лицето и всички зони на тялото, за третиране на бръчки, за хидратиране и подмладяване на кожата на лицето, шията и деколтето.

Мезотерапия се прилага също така при целулит, като в средите на естетичната медицина тя е най-предпочитаният, най-ефективният и дългосрочен метод за разрешаване на този упорит и неприятен проблем на съвременната жена. С мезотерапия се третират също така определени локализирани мастни натрупвания, стрии, дефлувиум и алопеция (окапване на косата).

Какви са предимствата на мезотерапията?

Ако изберете да се подложите на серия процедури с мезотерапия в Клиника DermaPlus, съответните активни вещества, с които ще бъдете третирани, ще бъдат инжектирани директно в проблемната зона, което ще съживи клетките и ще засили биологичните им функции. В резултат на това ще се увеличи микроциркулацията, ще се подобри кръвообращението и ще се стимулира производството на колаген и еластин в организма ви.

За разлика от липосукцията, която е сравнително доста по-груба и инвазивна, третирането на засегнатия участък с помощта на мезотерапия не оставя никакви неприятни следи и белези по повърхността на кожата. Напротив – самите убождания стимулират стягането на кожата и подобряват вида ѝ, като реално не ѝ причиняват нараняване, което да има нужда от специална грижа или третиране впоследствие.

Продължителността на една терапия е около 20-30 минути. Броят на необходимите процедури мезотерапия може да варира при всеки отделен пациент, в зависимост от характера на проблема и на неговата тежест, като обикновено броят им е между 3 и 15-20 терапии за интервал от 1 до 3-6 седмици.

Спецификите на вашия случай и индивидуалните характеристики на проблема ви ще бъдат предварително обсъдени с висококвалифицираните специалисти в Клиника DermaPlus, които ще ви помогнат в изготвянето на персонален план за прилагане на мезотерапия. Водещата цел на нашия екип е постигане на оптимални и видими резултати, които да подобрят самочувствието ви и да повишат значително качеството ви на живот в дългосрочен план.

Все пак не бива да забравяте, че трайността на ефекта от приложената мезотерапия зависи до голяма степен от начина на живот на пациента и от нивото на физическата му активност. В зависимост от характера и тежестта на третирания проблем се провеждат съответно по 1 или 2 серии от процедури през годината, които задължително се последват от поддържащи терапии през 1, 2 или 3 месеца, според спецификите на индивидуалния случай.

Болезнено ли е подлагането на мезотерапия?

Манипулацията е слабо болезнена и голяма част от пациентите изпитват само известен леснопреодолим дискомфорт, проявен по време самото убождане. Все пак трябва да се има предвид, че при различните хора е естествено да съществува различен праг на болка и чувствителност. Това прави усещането при подлагането на мезотерапия доста субективно, поради което ние от клиника DermaPlus ще подходим индивидуално към всеки пациент, вземайки предвид неговите специфики и предпочитания относно обезболяването на процедурата.

За обезболяване на процедурата, в случай че пациентът прецени, че изпитва нужда от такова, можем да предложим два варианта. Първият е локално приложение на различни обезболяващи кремове, които се нанасят върху третираната зона още преди да започнат убожданията. Вторият е в самите „коктейли” да се добавят обезболяващи вещества, които ще облекчат дискомфорта скоро след първото убождане. Изборът на обезболяващ метод ще бъде предварително консултиран и уговорен с нашите специалисти, които ще отговорят на всички ваши въпроси и ще ви помогнат да вземете най-правилното решение за себе си.

Как да се подготвим за процедурата и какво да очакваме след нея?

Процедурата по прилагане на мезотерапия не изисква никаква специална подготовка от страна на пациента.

Единственото, което е много важно да имате предвид е, че не е желателно да приемате аспирин по два дни преди и след провеждането на мезотерапия. Добре известно е, че аспиринът има свойството да разрежда кръвта, поради което е крайно неподходящо да го вкарвате в системата си, когато ви предстоят многократни убождания, какъвто е случаят с процедурата мезотерапия.

В зависимост от здравината на кръвоносните съдове на всеки отделен пациент, както и от уменията на конкретния лекар, е възможно като нежелан ефект да се появят леки синини в зоната на убожданията. Обикновено те изчезват бързо или са толкова незабележими, че лесно могат да бъдат пренебрегнати. Ако все пак изпитвате някакви притеснения, в клиника DermaPlus ще получите нужната консултация и съвети дали и как трябва да ги третирате.

Други редки, но все пак възможни нежелани ефекти от подлагането на мезотерапия, са локално зачервяване, леки отоци в третираната зона, сърбеж и парене на кожата. Тези оплаквания изчезват в рамките на няколко часа до 4-5 дни според индивидуалния случай и чувствителността на пациента и третираната зона.

Веднага след приключване на процедурата ще можете да се върнете към своите обичайни ежедневни дейности и задължения. Локалното зачервяване и раздразнение на кожата вследствие на убожданията е краткотрайно и обикновено не изисква никакви специални грижи от ваша страна. Като изключим тези козметични неудобства, които можете да изпитате, подлагането на мезотерапия няма никакъв по-сериозен възстановителен цикъл и е напълно безвредно за тялото и организма.

За всички ваши допълнителни въпроси, коментари, притеснения и нужди, свързани с тази или друга процедура в клиника DermaPlus, екипът ни остава насреща, както в секцията за задаване на въпроси в нашия уебсайт, така и на място на адрес: гр. Пловдив, ул. „Сан Стефано“ 97.


Намери ни на Адрес:

Пловдив, ул. „Сан Стефано“ 97

Запази час на: 0888 38 83 53