Премахване на доброкачествени кожни образувания

Най-разпространени сред доброкачествените кожни образувания са различните фиброми, папиломи, кондиломи, бенки (меланоцитни и немеланоцитни невуси), брадавици, себорейните кератози и придобитите ангиоми. Процедурите по премахване на папиломи, бенки, брадавици и всички останали несъвършенства, предлагани от клиника DermaPlus, се извършват от висококвалифицирани специалисти и са изцяло съобразени с индивидуалния случай на всеки наш отделен пациент.

Доброкачествените кожни образувания като брадавици, бенки или папиломи могат да бъдат с различен цвят (кафяви, черни, червени, синкави, жълтеникави или с телесен цвят), форма (правилна окръглена, симетрични или асиметрични), големина (от няколко милиметра до сантиметри) и повърхност (гладка, налобена или грапава, зърниста, ронеща се и т.н.). Могат да инфилтрират кожата в дълбочина или да са прикрепени към нея с тясна основа. Обикновено пациентите решават да се подложат на премахване на бенки, папиломи и брадавици, когато съответните създават дискомфорт по отношение както на самочувствието, така и на общото здравословно състояние.

Възможно е различните видове бенки, папиломи и брадавици да нарастват бързо, с години да не се променят видимо или пък да не се променят изобщо. Те могат да бъдат единични или множествени, а когато са многобройни, те са еднакви или различни по външни характеристики.

Бенки, папиломи и брадавици могат да бъдат разположени по всички части на тялото – по окосмената част на главата, по лицето, по клепачите, гънките на тялото, гърба, гърдите, корема, гениталиите или крайниците. Макар че на пръв поглед може да ни се стори като нещо незначително, наличието на бенки, папиломи и брадавици по тялото може да провокира както по-сериозни кожни заболявания, така и да предизвика неприятни усещания при допир или просто притеснения от чисто естетически характер. В тези случаи една не особено сложна процедура като премахване на папиломи, премахване на бенки или премахване на брадавици, особено от по-видимите или по-чувствителните части на тялото, може да внесе забележителна промяна по отношение на комфорта на пациента и цялостно да повиши качеството му на живот.

Всички гореизброени характеристики на кожните образувания, като цвят, форма, големина, повърхност и нарастване, се определят от техния произход. При различни бенки, папиломи и брадавици той може да бъде много разнообразен – епидермален, съединителнотъканен, съдов, меланоцитен, адипоцитен (мастни клетки) и неврогенен.

Безобидни ли са тези образувания? Може ли различните бенки да се изродят в нещо по-сериозно и опасно? Кога процедурата по премахване на папиломи и брадавици е наложителна, кога е желателна и кога е просто въпрос на суета? Въпреки напредъка си, медицината все още няма детайлни и категорични отговори за възникването на туморните образувания и връзката на различните видове кожни образувания с този процес.

Знаем все пак, че основната причина за разпространението на кожен рак е неконтролираното излагане на слънце и ултравиолетова радиация (солариуми), подчертава д-р Магдалина Гюрова, защитила докторска дисертация в областта на дерматоонкологията. Не бива да се подценяват и други фактори на околната среда (химически съединения, хронични възпаления, някои вируси), както и индивидуалните особености – генетична предиспозиция, светла кожа, склонност към лесно изгаряне, продължителна терапия с цитостатици и др.

Решението за подлагане на процедура по премахване на брадавици, бенки и папиломи не е доживотна гаранция за липса на кожни проблеми, но определено консултацията със нашите специалисти – дерматолози в клиника DermaPlus ще ви даде една допълнителна професионална гледна точка, която ще има за цел да ви информира и предпази чрез съвети, препоръки и насоки за превенция.

При прегледа, който ще извърши дерматолог от нашия екип, първата и най-важна задача ще бъде да се определи произхода на избрани бенки, папиломи или брадавици и дали има потенциал за малигнизиране, т.е. дали има вероятност тя да се изроди в раково образувание.
Това се случва след подробен разпит на пациента, обстоен дерматологичен преглед, извършване на дерматоскопия и при необходимост предварително хистологично изследване (биопсия). По този начин нашият екип от професионалисти може да анализира всички брадавици, бенки и папиломи по вашето тяло, да даде компетентен съвет и да препоръча метод на лечение.

След обстойния преглед ще получите консултация, на която ще се препоръча и извърши най-подходящият начин за премахване на бенки, папиломи и брадавици.

Какви са опциите за премахване на бенки, брадавици, папиломи, кондиломи и др. кожни образувания?

  • Хирургична ексцизия – прилага се както при доброкачествени бенки, папиломи и брадавици, така и при такива, които са определени за рискови. Представлява цялостно премахване на бенки, при което се отстранява и малка част от околната тъкан, под формата на кръг или елипса. Процедурата е сравнително лесна и безболезнена.
  • Лазерно третиране – лазерният метод за премахване на папиломи, брадавици и бенки е значително по-щадящ за вашата кожа и предполага по-бързо и безболезнено възстановяване от процедурата. Извършва се след прилагане на местна упойка, поради което е напълно безболезнен.
  • Електрокоагулация – това е метод за премахване на папиломи, брадавици и бенки, при който се използва електрически ток, концентриран директно в точката на кожния израстък, в следствие на което тъканта на това място се умъртвява и несъвършенството изчезва. Възможно е по време на процедурата да изпитате слабо парене, като поставянето на упойка може да бъде предварително обсъдено с нашите специалисти.
  • Криотерапия или химическа деструкция – това представлява метод за премахване на брадавици, бенки или папиломи с помощта на локално приложение на течен азот, чиято температура е изключително ниска. Той разрушава патологичните образувания чрез замразяване, което унищожава третираната тъкан – клетките губят целостта си и нежеланите израстъци просто изчезват. Процедурата е щадяща и безболезнена, което я прави доста търсена и предпочитана както от специалистите, така и от самите клиенти.

Изборът на някоя от горепосочените опции за премахване на папиломи, премахване на бенки или премахване на брадавици зависи както от вида на образуванието, така и от възможността за получаване на фин и незабележим постоперативен белег. Това е особено важно в случаите, когато лезиите са разположени по лицето и/или са многобройни.

За всякаква допълнителна информация оставаме насреща, както в секцията за въпроси на нашия уебсайт, така и на място на адрес: гр. Пловдив, ул. „Сан Стефано“ 97.

Намери ни на Адрес:

Пловдив, ул. „Сан Стефано“ 97

Запази час на: 0888 38 83 53