Слънчеви петна (Соларно лентиго)

lentigo3-1200x675.jpg

Слънчеви петна (Соларно лентиго)

Соларно лентиго (слънчеви или старчески петна) се наричат доброкачествени пигментни петна, локализирани по откритите части на тялото – лице, ръце, крака, гръб, рамене, скалп.  Петната са плоски или изпъкнали  с големина от няколко милиметра до няколко сантиметра в диаметър. Формата им може да е кръгла, овална или неправилна, а цветът им варира от бледожълт до тъмнокафяв и наподобява луничките (lentigo simplex). Но докато луничките избледняват през зимата, соларното лентиго остава целогодишно на кожата, като с времето бавно потъмнява.  Слънчевото лентиго е много разпространено, особено при хората над 40 години. По-често се среща при хората със светла кожа, но е възможно да се прояви и при тъмна кожа. Статистиката показва, че 90% от хората с бяла кожа над 60 години имат соларно лентиго. Именно заради повишеното му проявление при възрастните хора соларното лентиго е познато още като старчески или сенилни петна. Младите хора, склонни да изгарят, също могат да развият соларно лентиго.

Защо се поява соларното лентиго?

Соларното лентиго се провокира от директното въздействие на ултравиолетовата светлина. Появата му е свързана с безразборно излагане и дълъг престой на слънце, със слънчеви изгаряния, особено в детска възраст.

И макар ултравиолетовите лъчи да са жизнено необходими за човека, важно е да знаем, че слънцето е безопасно само в малки дози. Особеност на слънчевата радиация е, че прониква в  дълбоките слоеве на кожата и уврежда липидните структури на клетъчната мембрана. Старческите петна се появяват заради нарушение на липидната бариера и повишаване на проницаемостта на роговия слой на епидермиса. Ултравиолетовите лъчи могат да провокират хиперактивността на клетките, които синтезират меланин. Това е пигментът, отговорен за цвета на кожата, а свръхпроизводството на меланин е свързано с увеличеното му натрупване в кожните клетки.

Как да се предпазим?

Най-добрата превенция срещу образуване на соларно лентиго е разумното използване на ултравиолетовите лъчи. Необходимо е да се избягва престоят и излагането на слънце в часовете от 11 до 17. Кожата трябва да е защитена със слънцезащитни продукти с фактор от 30 нагоре. Препоръчва се да се използват слънцезащитни облекла, да се носят очила и широкополи шапки.

Соларното лентиго се смята за безобидно, но то е индикатор за прекомерно излагане на слънце. А това е рисков фактор за развитие на рак на кожата. Доказано е, че солариумите увеличават с 41% риска от поява на меланома.

Как се премахва соларното лентиго?

Соларното лентиго е доброкачествено, но не бива да се подценява, тъй като прилича на най-агресивната форма на кожен рак – lentigo maligna melanoma. Затова преди третирането е важно старческите петна да бъдат диагностицирани от дерматолог, да се изследват с дерматоскоп, за да се отхвърли възможността от рак на кожата. Процесът на премахване на старческите петна, които в общия случай са козметичен проблем, има две направления:

  • излющване на роговия слой на кожата,
  • намаляване на производството на меланин и обезпечаване на сигурна фотозащита.

Следвайки този алгоритъм, съвременната естетична медицина прилага различни процедури и продукти за заличаване на соларно лентиго. Химически пилинг, лазерна терапия, микродермабрацио в комбинация с лекарствени средства и медицинска козметика са доказали ефективността си в отстраняването на старческите петна.

Лазерната терапия се смята за най-ефективния метод за премахване на слънчевите петна. Използват се различни дължини на вълните, които поглъщат меланина. Наноимпулсния Q-swiched  лазер на Quanta System гарантира бързо възстановяване и най-добър ефект при отстраняването на пигментните петна. С такава лазерна система се работи в дерматологичната клиника DERMAPLUS.

Слънчеви петна (Соларно лентиго) на лицето         Слънчеви петна (Соларно лентиго) по ръцете


Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus


Дерматологична клиника в Пловдив

Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в Пловдив
Работно време


ПОН-ПЕТ
14:00 – 19:00
СЪБ
9:00 – 14:00
НЕД
ПОЧИВЕН ДЕН

Запиши час


Информация за контакт

+359 888 388 353


dermaplusbg@gmail.com


Пловдив, ул. „Сан Стефано„ 97


Виж на картата