Д-р Магдалина Гюрова пред Дарик радио в рубриката „Най-добрите болници и лекари“

D-r-Magdalina-Gyurova-pred-Darik-radio-v-rubrikata-Naj-dobrite-bolnitsi-i-lekari.jpg

Трябва да знаем не само как да премахнем бръчките, но и причините за образуването им

 • Д-р Гюрова, кои са съвременните тенденции в естетичната медицина и кои са хитовите процедури за младежко излъчване и цялостен подход при възстановяване на кожата?
 • Лазерите и енергийните апаратури имат голямо приложение в естетичната медицина, но без инжекционните техники- филъри и ботокс- не може, тъй като те допринасят за завършен и цялостен вид на естетичните процедури. Младежкото лице включва овален контур, високи скули, добре очертана челюст. Извивките от скулите до носа са гладки, без хлътване. Тази визия не може да бъде постигната без обемозаместващите процедури. Това са филърите на базата на хиалуроновата киселина.
 • С какви очаквания и конкретни искания идват при вас пациентите?
 • Хората обикновено идват с идеята да заличат бръчките. Стареенето обаче води до загуба на обем в меките тъкани на лицето. Кожата също губи своята еластичност, нарушава се овалът. Мускулната активност се засилва. Основните причини за стареенето са загубата на обем и мускулната хиперактивност. Затова основната ни цел е да възстановим обема и да изгладим контура на лицето. А също да придадем по-релаксиран вид на излъчването – да няма напрегнат и сърдит облик.
 • Как може да се постигне максимален резултат?
 • Съвременните тенденции в естетичната медицина са не попълване на отделни бръчки, а цялостен подход към лицето. Хит в тези процедури са т. нар. MD кодове на гуруто на естетичната медицина бразилския пластичен хирург д-р Маурицио де Майо. MD кодовете можем да наречем още вълшебни точки, в които се инжектира продукт с VYCROSS технология (Volax, Voluma, Volift, Volbella). Постига се не само възстановяване на загубения обем, но и много нежен лифтинг.  Интересно е, че има точки, в които ако ние инжектираме филър, може да променим емоционалното изражение на пациента. Обикновено когато се погледнем в огледалото, виждаме линиите и бръчките по нашето лице. Мислим си, че като ги запълним, ще изглеждаме по-млади и по-атрактивни. В този случай обаче коригираме симптома, а не причината. За постигане на оптимални резултати, трябва да се отстрани причината, която предизвиква този симптом. Това е загубата на обем, липсата на еластичност и промяната в структурата на костите. Те не са видими в огледалото, но причиняват симптомите, за които се притесняваме. И така променяме емоционалното излъчване на лицето. Изглеждаме тъжни, уморени, сърдити, без да изпитваме тези чувства.

Затова по време на консултация ние правим пълна оценка на лицето в покой и динамика и изготвяме индивидуален лечебен план, за да гарантираме най-добрите резултати на нашите пациенти.

 • Д-р Гюрова, в последните години хиалуронова киселина се смята за хит в запълването на бръчки и обеми. Какво е вашето професионално мнение?
 • В процеса на стареене настъпват промени в костната структура, в лигаментите (съединителната тъкан), в мускулите, в мастните депа и кожата. На всички тези пет структури ние можем да въздействаме, инжектирайки хиалуронова киселина. Можем да възстановим обема на костта, можем да влияем на лигаментите, да възстановим мастните депа, можем да направим т.нар. миорелаксация и не на последно място да възстановим гладкостта и хидратацията на кожата. Разбира се, това се постига с различни продукти. Затова е толкова богата гамата на тези продукти от серията Juvederm.
 • Как се постига възстановяване на мастните депа с хиалуронова киселина?
 • На първо място, с перфектно познание на анатомията. Има дълбоки, има и повърхностни мастни депа. За да направим адекватното попълване, трябва да имаме много точен анализ на лицето. Когато филърът е поставен на правилното място, впоследствие не се наблюдават оточност – този надут вид на лицето (отекъл и безформен), който много често виждаме по улиците. Правилното инжектиране създава свежо излъчване без промяна на анатомията.
 • Затова всичко трябва да е направено от професионалист. Има ли стандарт за идеален облик на лицето и какъв е той?
 • Скулите трябва да са добре подчертани. Линиите да са гладки и плавно преливащи, да няма резки ъгли. Но е много важно да бъде добре подчертана и долната челюст. Това са съвременните тенденции в естетичната медицина – изглаждане и подчертаване на долната челюст, което се постига с определени продукти.
 • Какво представляват процедурите и какви продукти се прилагат?
 • Предимството на Juvederm пред останалите филъри е използването на иновативната, патентована VYCROSS технология. Това е баланс между късо и дълговерижна хиалуронова киселина с изключително ефективно свързване. Осигурява висока кохезивност на продукта, за да запази формата си и да не мигрира. Здравата мрежа от хиалуронова киселина е резистентна на механизмите на деградация. Специално създадена за по-малко отоци след манипулацията и дълготраен ефект, технологията използва хомогенен гел за естествено излъчване. Благодарение на тези свои качества VYCROSS технологията осигурява продължителност на ефекта от 12 до 24 месеца в зависимост от продукта. Гелът е с гладка консистенция и дава естествено усещане и излъчване. След манипулацията има минимален оток, което позволява на пациента бързо да се върне към ежедневните си ангажименти. Наличието на лидокаин осигурява изключителен комфорт по време на манипулацията.
 • Следователно процедурата е безболезнена?
 • Много е важно да се подчертае, че тези процедури са почти без болка. Ние предварително прилагаме локална анестезия, а самите продукти, съдържащи лидокаин, създават максимален комфорт при приложението на филъра.
 • Вярно ли е, че горната и долната част на лицето се оформят с различни материали?
 • Така е. За горната част трябва да имаме по-динамични филъри, тъй като усмихвайки се, повдигаме скулите, променяме мимиката. Долната част трябва да бъде стабилна и да не дава оток.

Нашата атрактивност  в голяма степен се определя  и от това как изглежда долната част на лицето (брадичката, долната челюст и шията).

Очертаната линия на долната челюст и добре проектираната брадичка се получават отново с инжектиране на специална технология – т. нар. Juvederm Volux. Това e революционен продукт от VYCROSS колекцията, специално създаден за оформяне на линията на долната челюст, за скулптиране на брадичката и лифтиране на лицевия контур.

Резултатите с Juvederm Volux са видими от 18 до 24 месеца, което гарантира висока удовлетвореност на пациентите.

 • Д-р Гюрова, имате пациентки на всякаква възраст, но има ли правило кога да се направи първата инжекционна процедура?
 • Може да се започне в много ранна възраст, ако има индикации. В моята практика при млади пациенти най-често започвам с ботулинов токсин, тъй като първите признаци на стареене са мимическите бръчки. А те се коригират основно с приложението на ботокс. Когато има рязко сваляне на тегло, задължително трябва да прилагаме обемозаместващите продукти (хиалуронова киселина). Ако имаме млада жена 25-28- годишна след първо раждане или отслабнала, тя има индикации за приложение на инжекционни продукти.

Другият проблем е когато постигаме баланс на лицето – трябва да коригираме различни лицеви диспропорции.

Тези процедури може да започнат още от 18-годишна възраст. Тогава имаме т.нар. бютификация (не само антиейджинг процедура, но и промяна в различните пропорции и линии на лицето).

Целта е по-естетично излъчване.

 • Вече споменахте, че трайността е до 24 месеца.  През какъв интервал трябва да се поставят филърите?
 • Корекциите могат да се извършат по всяко време. Това зависи от степента на промените и количеството хиалуронова киселина, инжектирана при първата сесия. Ние препоръчваме на една сесия да се апликират до 4 мл. Впоследствие корекцията може да бъде извършена със същото количество. Няма срокове. Ако пациентът има индикации, може да е след първия месец, след 6 месеца, може и след година.  Хубавите резултати получаваме, когато сме постигнали добрия ефект и поддръжката му е с достатъчно количество филър. Когато използваме хубава хиалуронова киселина, тя не се разгражда напълно и тогава добавянето е в много по-малко количество, а резултатите са, че спираме процеса на стареене.
 • Има ли някакви противопоказания и странични ефекти?
 • Да, това са нормалните противопоказания за всички естетични процедури: бременност, кърмене, фебрилни състояния, тежки заболявания, дисметаболитни синдроми, автоимунни заболявания, карциноми, алергии към лидокаин или към някоя от съставките на инжекционните продукти. За ботокса има и определени неврологични заболявания. Ето защо това са лекарски манипулации и те трябва да бъдат строго прецизирани и наблюдавани. Преди да бъдат подложени на тези процедури, нашите пациенти подписват информирано съгласие.
 • Какво се случва, ако пациентът има алергия?
 • Зависи към какво е алергията. Ако е към лидокаин, можем да направим предварително тестване и да работим с продукти, които не го съдържат. Когато е към други съставки на продукта, той не може да бъде използван. Предварително може да се направи тест и да се уточни дали пациента има алергия или не. Ние осигуряваме пълен комфорт и безпроблемно протичане на манипулациите. Това е част от лекарските задължения.
 • Какви са съветите ви към нашите слушатели?
 • Когато хората търсят естетични процедури, първо да направят консултация и да изберат лекаря, който ще им предостави най-естествени резултати. Ако пациент, третиран с хиалуронова киселина и ботокс бъде разпознат, това не е правилната манипулация. Когато прилагаме тези продукти, трябва да имаме едно релаксирано и свежо излъчване, подмладен вид, без да се акцентира на определени части на лицето. Професионализмът в естетиката изисква другите да не забелязват какво е извършено.

Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus


Дерматологична клиника в Пловдив

Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в Пловдив
Работно време


ПОН-ПЕТ
14:00 – 19:00
СЪБ
9:00 – 14:00
НЕД
ПОЧИВЕН ДЕН

Запиши час


Информация за контакт

+359 888 388 353


dermaplusbg@gmail.com


Пловдив, ул. „Сан Стефано„ 97


Виж на картата