Седем причини да започнете ранно лечение на акнето

Sedem-prichini-da-zapochnete-ranno-lechenie-na-akneto-1-1200x628.png

Седем причини да започнете ранно лечение на акнето

Ако вашето дете има акне, може да оставите заболяването да се развива в очакване да се самоизлекува. По-разумното поведение обаче е да започнете лечение, колкото е възможно по-рано след появата на първите черни точки или затворени комедони. Защо това е правилната стратегия? Ще  изброим седем причини, подкрепени от научни данни:

  1. Колкото по-рано започнете лечение, толкова по-бързо ще получите ефект от терапията. Лечението на акне отнема време. Изчистването на няколко пъпки и черни точки е по-лесно и по-бързо, отколкото повлияването на множество отворени, затворени комедони, пустули (гнойни пъпки) и дълбоки кисти.

 

  1. Ще намалите броя и тежестта на белезите. Ранното лечение на акне може да предотврати появата на белези. По принцип, колкото по-тежко е акнето, толкова по-вероятно е да останат белези. Когато акнето не се лекува, то обикновено преминава в по-тежка форма и това повишава шанса да има белези.  Правилната терапия на първите признаци на акне може също така да предотврати създаването на навик у тийнейджърите да изстискват образувалите се черни точки и гнойни пъпки, а това предпазва от развитие на белези.

 

  1. Ще предотвратите появата на петна след изчистването на акнето. Всеки, който е с по-тъмно оцветена кожа ( III – VI фототип ), след преминаването на обривите от акне има кафяво оцветени петна. Дерматолозите наричат тези промени поствъзпалителна хиперпигментация (PIH). При хората със светла кожа (I и II фототип) могат да се наблюдават червени петна,  там където някога  е имало акне. Тези промени могат да останат така в продължение на месеци. Мнозина  от тийнейджърите   се притесняват повече от петната, отколкото от самото акне.

 

  1. Ранното лечение предотвратява развитие на тежки форми на акне. Терапията в първите фази спира прогреса на  заболяването и предпазва от образуване на затворени комедони, пустули, плътни кисти и болезнени дълбоки инфилтрати.

 

  1. Ще намалите вероятността за необходимост от системно лечение т.е. лекарства за пиене, като антибиотици и ретиноиди. За овладяването на  тежките форми на акне се използват силни лекарства с възможни странични ефекти.  Това налага внимателно проследяване от дерматолог и провеждане на периодични кръвни изследвания. Следователно ще трябва да инвестирате повече финанси и време.

 

  1. Ще предотвратите удължаване на заболяването. Акнето може да започне от най-ранна възраст. Дерматолозите вече наблюдават акне при деца на 7-годишна възраст. Ранното лечение и контролирането на състоянието с локални средства ( лекарства под формата на лосион, гел или крем т.е. за мазане) може да предотврати бъдещите  изяви на акнето.  За съжаление  днес акне  се наблюдава и в зряла възраст. То може да продължи до 30 – 40 годишна възраст.

 

  1. Ще избегнете емоционалните наранявания, предизвикани от акнето. Изследванията показват, че акнето може да повлияе и върху психиката, да има отрицателен ефект върху самочувствието и социалните връзки. Мнозина казват, че самочувствието им е  намалено. Някои хора с акне се  самоизолират и избягват контакти. Едно голямо проучване установи, че акнето може да доведе до депресия и мисли за самоубийство. Други научни изследвания показват, че лечението му може да облекчи тези чувства.

 

Ако не сте сигурни какво би било най-доброто лечение за акнето на Вашето дете, консултацията с дерматолог може да помогне. Дерматологът ще определи типа акне и ще ви  предпише най-ефективните  продукти за лечение.  Не забравяйте, че  при леките форми на акне се започва само с локална терапия т.е. препарати за мазане. И така, с едно посещение при дерматолог може да подобрите качеството на живот на вашето дете в продължение на много години напред.

ЗАПИШЕТЕ ЧАС СЕГА

 

Източници:

American Academy of Dermatology. “Acne comes of age earlier.” News release issued August 2, 2013. Last accessed April 28, 2017.

American Academy of Dermatology. “Acne by the numbers.” In: Burden of Skin Disease. Last accessed April 28, 2017.

Zaenglein AL. “Making the case for early treatment of acne.” Clin Pediatr. 2010;49(1):54-9.

Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в Пловдив


Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в ПловдивРаботно време

ПОН-ПЕТ
14:00 – 19:00
СЪБ
9:00 – 14:00
НЕД
ПОЧИВЕН ДЕН

+359 888 388 353

dermaplusbg@gmail.com

Пловдив, ул. “Сан Стефано“ 97

Запиши си час!


Виж в Google Maps