Анатомия на устните – Съвършените пропорции

Anatomiya-na-ustnite-1200x628.jpg

Анатомия на устните – Съвършените пропорции

Устните са отличителна черта на младостта и красотата. Те са изключително важни за социалното взаимодействие, тъй като изразяват широк спектър от емоции – от радост и щастие до печал и скръб. Те участват в извличането на звуци и в артикулирането, които  са неотменна част на човешката реч.  Важна е ролята им в изразяването на чувственост и сексуалност. Когато пръстеновидният мускул функционира нормално, устните подпомагат приема на течна и твърда храна.

Макар че са сравнително малка част от човешкото лице, именно устните  могат да предизвикат драматичен ефект върху цялостното човешко изражение. Когато остаряваме, устните претърпяват най-драстични промени, тъй като заради анатомичните си особености тази зона е много податлива на деформации.  Затова и тази част на лицето много повече се нуждае от подмладяване и възстановяване.  Филърите с хиалуронова киселина са доказано и безопасно средство за уголемяване и обновяване на устните. Непознаването на анатомията на устните и мускулната им активност обаче могат да доведат до нежелани резултати. Освен това инжектирането в околоустната област се нуждае от изключително внимание, прецизност  и компетентност.

Анатомия на устните

Устните покриват повече от червената част (vermilion body) на устата. Това място изобилства с кръвоносни съдове, което предава аления им цвят. Устните включват също съседната кожа до червената част (зоните, заключени между носа и горната устна и между долната устна и брадичката). Третата част на устните е лигавицата. Под носа се образува улей, т.н. медианна бразда (philtrum). Средната точка на горната устна е подчертана от две вертикално ориентирани ръбчета, а вдлъбнатината в основата на горната устна се нарича Купидонов лък.

Перфектната структура на устните включва добре очертаната линия между червената част и кожата (vermilion border), V-оформения Купидонов лък на горната устна, пухкавата изпъкналост на долната устна и възходящата линия на ъгълчета, където се срещат горната и долната устна. Златната пропорция между горната и долната устна е 1:1,618.

Главният мускул на устните , orbikularis oris, има периферни влакна, които са отговорни за функциониране на пръстеновидния мускул на устата.  Тясно свързани с главния мускул са и околоустните мускули, които повдигат, отпускат и прибират устните, като довеждат до комплекс от движения по време на нормалната им функция.

Филъри

Процеси на стареене на устните

Процесите на стареене на устните трябва да бъдат  осмислени в контекста на промените, които настъпват в областта на цялата периорална зона – нос, бузи и брадичка. Намаляването на колагеновите влакна отслабват тъканта, тя губи еластичността си, отпуска се и се появяват бръчки. Наблюдава се загуба на подкожна мазнина и цялостно провисване на периоралната зона. Не трябва да се забравя, че към естествените промени се добавя и неблагоприятното влияние на ултравиолетовата радиация, предизвикваща ранно стареене на кожата, пигментации и неравномерен тен.  В обкръжението на устните са назолабиалните линии. Ако са много дълбоки, те придават старчески вид на лицето.

Анатомична особеност на кожата на горната устна е, че тя е много тънка и липсва подкожна мазнина. Затова прекалените мускулни движения тук могат да доведат до деформации и поява на дълбоки бръчки. Допълнително,  в процеса на стареене устните са предопределени към цялостна загуба на обема и структурата си: горната устна става тънка и удължена, а долната  изтънява и се отдръпва навътре. Устните избледняват, губят младежкия си розов цвят, отпускат се ъгълчетата на устата, което се дължи на отслабване на ъгловите мускули. В резултат се загубва показването на горните зъби, но се увеличава разкриването на долните зъби. Цялостната загуба на обема на устните води до разрушаване на тяхната структура.  Лъкът на Купидон се заличава и се сплесква. Наблюдава се загуба на 2-те филтрални колони на горната устна. С течение на времето красотата, определена от рисунъка на горната устна, се заменя с тънка и плоска горна устна. В съчетание с цялостното намаляване на обема на устните, поради постоянния ефект от активността на главния мускул,  се създават дълбоки, радиални бръчки, които прорязват областта между носа и горната устна. Пациентките често се оплакват, че именно тези набраздявания причиняват „изтичане“ на червилото (bleeding lipstick) извън ръба на устните към кожата. Този проблем често се поставя при медицинските консултации.

Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в Пловдив


Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия в Пловдив – DermaPlus

Дерматологична клиника в ПловдивРаботно време

ПОН-ПЕТ
14:00 – 19:00
СЪБ
9:00 – 14:00
НЕД
ПОЧИВЕН ДЕН

+359 888 388 353

dermaplusbg@gmail.com

Пловдив, ул. “Сан Стефано“ 97

Запиши си час!


Виж в Google Maps